Maatschappelijk debat over wonen in Papendrecht

30 oktober 2019 door Hennie van der Zouw
Maatschappelijk debat over wonen in Papendrecht

PAPENDRECHT - 'Het ligt aan onszelf dat jongeren wegtrekken; lagere inkomens hebben onvoldoende mogelijkheden om fatsoenlijke woonruimte te vinden’

Dat waren de stellingen die aandacht kregen tijdens de debatavond die de plaatselijke PvdA heeft georganiseerd op donderdag 24 oktober.

Door het uitnodigen van een aantal smaakmakers uit de politiek, een makelaar uit Papendrecht, de bestuurder van Woonkracht 10, de voorzitter van de Combiraad (huurders) én de aanwezigen in de zaal zorgden voor een goede mix aan levendigheid in de discussie.

Er werden veel en dringende zaken benoemd en besproken. Gesproken werd bijvoorbeeld met mensen die nu in een sociale huurwoning wonen. Zij willen wel naar een ander huis, maar kunnen alleen huren tegen een prijs die voor hun niet op te brengen is. Het gat tussen sociale woningbouw en de vrije markt is veel te groot. Ook een jongere die wel een betaalbare woning wilde kopen,  maar vervolgens door de slechte isolatie zo veel stookkosten moest betalen dat de woning daardoor ook buiten zijn budget viel.

Veelvuldig kwam het Papendrechts Woonplan 2020-2030 aan de orde waarin recent is besloten om vooral huizen te bouwen die meer dan € 300.000 kosten. Er zijn allerlei valide redenen aan te voeren waarom je dit wilt, maar hiermee wordt een grote groep mensen vergeten die ook fatsoenlijke woonruimte willen, die past bij hun omstandigheden. Ook de PvdA heeft weliswaar ingestemd, maar wil veel meer differentiatie en urgentie voor de groep die nu buiten de boot dreigt te vallen.

Wethouder Arno Janssen (PAB) gaf aan dat hij veel oog heeft voor allerlei groepen mensen, die om wat voor reden dan ook maatwerk nodig hebben bij het vinden van een geschikte woning. Hij gaf een aantal voorbeelden van projecten waar de gemeente mee bezig is. Ook duurzaamheid en de zorg voor niet al te veel hoogbouw in het centrum waren aandachtspunten.

De manager van Woonkracht10 vertelde over een aantal projecten die in gang zijn gezet waarbij juist gekeken wordt naar woonruimte voor jongeren en senioren. Makelaar Kees Nederlof gaf een aantal tips aan de aanwezigen hoe zij in hun specifieke geval het best zouden kunnen handelen.

De vertegenwoordigers van de politiek werd de boodschap meegegeven dat het beleid goed gemonitord gaat worden. De starterslening gaat weer in beeld komen en dat geldt ook voor alternatieve woonvormen als Tiny houses.
Woonkracht10 heeft ook het gevoel van urgentie begrepen en maakt ook werk van bijvoorbeeld seniorplus-woningen.

De royaal aanwezige bezoekers voelden zich gehoord. Het was een levendige en zinvolle avond waarin veel informatie werd gewisseld.

Het is nu aan de politiek en de corporatie om te zorgen dat er voldoende betaalbare woningen komen, zodat diverse groeperingen, waaronder ook minder draagkrachtigen in Papendrecht naar tevredenheid kunnen blijven wonen.

Verslag met dank aan PvdA Papendrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.