Aart-Jan Moerkerke: 'Papendrechters wonen hier over het algemeen met veel plezier en woongenot'

13 januari 2017
Aart-Jan Moerkerke: 'Papendrechters wonen hier over het algemeen met veel plezier en woongenot'

PAPENDRECHT - De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Papendrecht op dinsdagavond 10 januari werd goed bezocht. In de foyer van Theater De Willem was het gezellig druk.

De wens van burgemeester Aart-Jan Moerkerke om vooral kennis te maken en elkaar face to face te ontmoeten ging in vervulling. De burgemeester deed in zijn nieuwjaarstoespraak onder meer verslag van zijn kennismakingsbezoeken met Papendrechters. Daarin is hem één ding duidelijk geworden: Papendrechters wonen hier over het algemeen met veel plezier en woongenot.

Hieronder volgt de tekst van de Nieuwjaarstoespraak van Papendrechts nieuwe burgemeester: De heer Aart-Jan Moerkerke:

"Dames en heren,
Welkom op deze inmiddels negende avond in het nieuwe jaar. Namens het college van burgemeester en wethouders, namens de gemeenteraad en namens onze medewerkers wens ik u vanaf deze plek een gelukkig, mooi, gezond en veilig 2017 toe. We gaan vandaag kennismaken en ontmoeten. Dat is het thema van vanavond. Gewoon een avond waarop we elkaar in de ogen kunnen kijken en met elkaar in gesprek kunnen gaan. Face to face in plaats van via Facebook of andere social media.
 
Met elkaar in gesprek gaan, gaat ook niet samen met een lange monoloog van mijn kant.

Een gesprek is een dialoog, waarin we luisteren en praten. Een nieuwjaarspeech wordt vaak gebruikt om nog even terug te blikken op het vooraf gaande jaar. Dat ga ik dus niet uitgebreid doen. Ik breek dit jaar met de traditie van het geven van een jaaroverzicht. Omdat ik veel liever met u wil kletsen. Maar ook om twee andere redenen.
 
Allereerst vanwege het jaaroverzicht van de NOS van 2016. Dat leverde bij mij gemengde gevoelens op. Zo veel om blij om te zijn, maar ook zo veel om met verdriet of zelfs schaamte aan terug te denken. Han Lips, columnist van Het Parool, bracht dat gemengde gevoel in mijn ogen het beste tot uitdrukking met de volgende woorden:
 
‘Hoe vat je 525.600 minuten van wereldvreugde en verdriet samen in een uitzending van 65 minuten?  Vreugde en verdriet gaan in werkelijkheid hand in hand, maar vrolijke noten tussen bakken ellende voelden als gezellige herinneringen ophalen op de receptie van een uitvaart.’

En natuurlijk is zo’n jaaroverzicht lokaal te maken en natuurlijk kan ik de hoogtepunten van Papendrecht benoemen, bijvoorbeeld de reconstructie van de Burgemeester Keijzerweg, start en afronding van nieuwbouwprojecten als De Hooght fase 2, Den Briel, land van Matena. Of de vernieuwde Markt, of de pret op de ijsbaan die er gelukkig dit jaar weer was.

Maar eerlijk is eerlijk. In alle Papendrechtse hoogtepunten had ik zelf eigenlijk geen aandeel. En daar heb ik meteen de tweede reden. Dat zou pronken met andermans veren worden. Dus het lijstje hoogtepunten van 2016 voor Papendrecht beperk ik tot een woord van dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt: bewoners, ondernemers, de ambtelijke organisatie, de raad, het college en mijn voorganger Kees de Bruin.
 
Ik zal me daarom voor wat 2016 betreft vooral focussen op de woorden kennis maken en ontmoeten, want dat heb ik vanaf 1 oktober wel kunnen doen. Ik heb kennis mogen maken met velen van u en ik kan terugkijken op drie maanden vol mooie momenten. Veel taarten, waarschijnlijk ook veel extra kilo’s, maar vooral goede gesprekken met betrokken Papendrechters en Papendrechtse instellingen. Ik ben diverse ‘Straatjes om’ gegaan. En na circa 15 eerste kennismakingen zit ik op ongeveer een kwart van het totaal aantal uitnodigingen.

Dankzij de bezoeken tot nu toe heb ik al een aardig beeld kunnen krijgen van het dorpse karakter. Het gemak waarmee Papendrechters op straat gewoon hallo tegen elkaar zeggen en altijd bereid zijn een praatje te maken. Van de verschillen in de buurten. Bijvoorbeeld de hechtheid van de bewoners van ’t Zand die elkaar van haver tot gort lijken te kennen. Die hechtheid lijkt niet overal hetzelfde te zijn. Het was ook bijzonder om te zien dat buren die elkaar van een vlug ‘hallo’ kennen nu bij elkaar op de koffie met taart zaten en konden kennis maken met mij maar vooral ook met elkaar.
 
En waar gingen die gesprekken over? Soms over eenzaamheid, soms over de boete voor het uitlaten van een hond op de verkeerde plek en heel vaak over de wens om Papendrecht meer te laten bruisen, om meer gebruik te maken van het vernieuwde Marktplein. Dat bleek in veel 'Straatjes om' een rode lijn. Maar zonder uitzondering over het plezier van het wonen in Papendrecht. Want één ding is me uit de ontmoetingen wel gebleken: onze inwoners wonen hier met veel plezier.

Dat is dan ook meteen een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Dat prettig wonen in ons mooie dorp versterken op vele manieren. En natuurlijk, heel persoonlijk, om van onze kant ook te gaan ervaren. Papendrechter worden. We zijn druk bezig met het vormgeven van ons Papendrechtse nestje en eind januari hopen we daar de eerste ervaringen mee op te doen.

En ja, ik besef me dat we import zijn. Op de avond van Stichting Dorpsbehoud die hier nog niet zo lang geleden plaatsvond, werd me één ding duidelijk: je bent pas echt Papendrechter bij drie generaties... van vaders én moeders kant. Maar toch: we kijken er naar uit.

En als we het dan toch over 2017 hebben.... Wat kunnen we daar nu van verwachten? Hillary Clinton waarschuwde ons voor rampspoed: ‘Ik ben de laatste die tussen jullie en de apocalyps in staat.’ Aan de andere kant is 2017 het Chinese jaar van de haan. Een veelbelovend jaar. Met goede resultaten die bereikt zullen worden na de nodige inspanning en inzet.

Ik ga me niet wagen aan voorspellingen. Het wordt in elk geval het jaar van de landelijke verkiezingen. De peilingen houden sommigen van ons nu al bezig. Nog maar 65 dagen en dat is het al zo ver...

Het wordt ook het jaar van de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Aan het einde van het jaar, op 27 december, weten we definitief welke partijen zich hebben ingeschreven. Veel partijen zullen dan ook al hun kandidatenlijst en klaar of bijna klaar hebben.

Dat zal voor onze gemeente een interessante tijd worden. Partijen zullen zich dit jaar meer gaan profileren om de aandacht van de kiezers te trekken en tegelijkertijd zullen ze alvast een voorproefje richting elkaar gaan geven of en hoe ze willen gaan samenwerken. Boeiende tijden en ik wens alle raads- en partijleden dan ook een periode toe die zich zo mogelijk nog meer kenmerkt inzet voor ons mooie dorp en haar inwoners. De politiek komt naar u toe in 2017. Kennismaken en ontmoeten.

Ook het college zal zich gaan richten op ontmoeten. We hebben al wat ervaring opgedaan met vergaderen op locatie en werkbezoeken en dat gaan we in 2017 zeker vaker doen. Het is prachtig om te zien hoe trots instellingen en bedrijven zijn op hun prestaties. Die kennismakingen en ontmoetingen leveren ook veel meer op dan woorden op papier. 

Ik zal persoonlijk nog behoorlijk wat taarten gaan langsbrengen. En ik kijk daar enorm naar uit. De ontmoetingen tot nu toe hebben veel inspiratie opgeleverd. Ik zal mijn best doen om dat gebaar terug te geven en hoop dat ik ook voor u in 2017 een inspiratie mag zijn.

Ik ga afronden. Ik wil u allen bedanken voor de geweldige ontvangst sinds 1 oktober 2016. Dankzij u allen voel ik me nu al thuis. En ik wens u allen nogmaals een fantastisch jaar toe met vele kennismakingen en ontmoetingen. Dat uw wensen voor 2017 in 2018 herinneringen mogen zijn."

Tot zover de nieuwjaarstoespraak van Burgemeester Aart-Jan Moerkerke.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.