PvdA Papendrecht: 'Starters zijn op de woningmarkt kansloos'

20 mei 2019
PvdA Papendrecht: 'Starters zijn op de woningmarkt kansloos'

PAPENDRECHT - De PvdA Papendrecht ontvangt serieuze signalen over een onevenwichtig woningaanbod. Het is duidelijk dat het woningoverschot in Papendrecht en regio inmiddels verleden tijd is. De signalen zijn met name afkomstig van jonge starters.

De gemeente draagt samen met partners (bijvoorbeeld de regiogemeenten en de woningcorporaties) de verantwoordelijkheid voor een eerlijke toegang (snel en betaalbaar) tot de woningmarkt. Zonder ingrijpen dreigt de gemeente Papendrecht starters en mogelijke andere doelgroepen te verliezen, omdat zij elders wel betaalbaar, veilig en toekomstbestendig kunnen wonen.

In de commissie van 15 mei 2019 was de aanpassing van de Huisvestingsverordening onderwerp van gesprek. Onderdeel van de voorliggende stukken was het Rigo-onderzoek van 2017, waarin is vastgesteld dat de gemiddelde en minimale zoektijden naar een woning toenemen. Op haar website vermeldt Woonkracht 10 dat met name de vraag naar sociale huurwoningen groot is, de wachttijden per plaats verschillen.

De PvdA geeft aan dat de verkenning ons ten minste informatie opleveren over hoe wij het huidig woningaanbod en de doorstroming in Papendrecht hebben georganiseerd.

De PvdA-fractie stelt aan het college daarom de volgende vragen:

  1. Kan het college spreken van een evenwichtig woningaanbod in Papendrecht?
  2. Kan het college spreken van een eerlijke toegang tot de woningmarkt in Papendrecht?
  3. Wat is de gemiddelde wachttijd voor starters en andere doelgroepen?
  4. Van welke factoren is een eerlijke toegang volgens het college afhankelijk? Welke zijn door de gemeente beïnvloedbaar en welke niet?
  5. Welke acties en maatregelen is het college bereid te nemen, zodat alle inwoners in Papendrecht een eerlijke toegang tot de woningmarkt krijgen?
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.