Leerlingen en ouders wegwijs in social media

21 oktober 2019 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - CSG De Lage Waard organiseerde 17 oktober samen met DNL (theatercollectief) en Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd & Media een oudervond over mediawijsheid. Zij gingen in op de voordelen van social media, maar maakten ouders ook bewust van de gevaren. Deze avond werd georganiseerd als afsluiting van de mediawijsheid-lessen die de brugklassen hebben gevolgd het afgelopen semester. De leerlingen hebben de lessen afgerond met een toets die is beloond met een Mediawijsheid paspoort.

Internet, smartphones, social media zoals Facebook, WhatsApp, Instagram, Snapchat en Twitter zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Veel leerlingen komen er mee in aanraking. Dat is een van de redenen dat CSG De Lage Waard lessen mediawijsheid geeft aan brugklasleerlingen. De school wil de omgang met social media bespreekbaar maken en de kinderen laten inzien dat er ook risico’s zitten aan het gebruik van social media. 

Wat u als ouder doet of juist laat, heeft invloed op het opgroeien van uw kind. Maar wat kan wel en wat kan niet? Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd en Media gaven ouders aan de hand van voorbeelden uit de praktijk en nagespeelde thuissituaties veel handige adviezen op het gebied van social media. Onderwerpen als gamen, cyberpesten, privacy en het bespreken van issues, kwamen aan bod. Veel ouders vonden herkenning in de nagespeelde situaties door de acteurs van DNL. Na afloop konden ouders nog even napraten en vragen stellen.

Jelle van Beuzekom, afdelingsleider brugklassen havo/vwo kijkt terug op een geslaagde avond: “We merkten dat ouders veel vragen hadden over mediaopvoeding. Ook uit gesprekken met leerkrachten van de basisscholen in deze regio kwam dat naar voren. Daarom hebben we naast de lessen mediawijsheid voor leerlingen ook een avond over mediawijsheid voor ouders georganiseerd. De avond is zeker voor herhaling vatbaar”.

CSG De Lage Waard is een open christelijke scholengemeenschap voor vmbo, mavo, havo en vwo. CGS De Lage Waard heeft twee vestigingen in Papendrecht: locatie vmbo/mavo (Burgemeester Keijzerweg) en locatie havo/vwo (Vijzellaan).

Foto: Koen, Jason en Stijn behaalden hun Mediawijsheid paspoort

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.