Aviolanda Papendrecht assembleerde grootste militaire helikopters ter wereld.

03 juni 2019
Aviolanda Papendrecht assembleerde grootste militaire helikopters ter wereld.

PAPENDRECHT - Op 14 december 2018 verscheen het eerste deel van de vijfdelige boekenserie over de vliegtuigfabriek Aviolanda onder de titel “Logboek Aviolanda en het verdwenen vliegveld Papendrecht”.

Deel IV, dat juni uitkomt, staat in het teken van de grote onderhoudscontracten met het Amerikaanse leger waarvan de vliegtuigen en helikopters na assemblage, inspecties of reparaties vanaf het Papendrechtse vliegveld op het Slobbengors naar elders in Europa vertrokken.

In 1958 ontving Aviolanda in Papendrecht voor miljoenen aan opdrachten van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa. Deze opdrachten betroffen het groot onderhoud en assemblage van al het vliegend legermaterieel van de US Army Europe.

Een van de typen die in Papendrecht op dat moment werden geassembleerd en ingevlogen was de Sikorsky H-37A Mojave. Dit gigantisch toestel was de grootste uit zijn tijd, en uitgerust met twee zware Pratt & Whitney R-2800 Double Wasp stermotoren van elk 2100 pk. In vergelijking met de huidige NH-90 helikopter die nu bij Fokker aan de Industrieweg wordt gebouwd is dit een vergelijking tussen een reus en klein duimpje. De Mojave was tweemaal zo zwaar en zo groot en had een maximum vlieggewicht van vijftien ton en kon 36 bewapende manschappen plus enkele voertuigen vervoeren.

In juli 1959 werden de eerste Mojaves vanuit de VS verscheept naar Bremerhaven in Duitsland. Daar werden ze op binnenvaartschepen geladen voor transport naar Papendrecht. In augustus arriveerde het eerste schip voor de loswal van Aviolanda en een maand later kon de Mojave onder veel belangstelling worden ingevlogen.

Hoe eenvoudig het was een Mojave te assembleren lieten de Amerikanen zien door een groep schoolkinderen van een Amerikaanse school uit Duitsland een toestel in één dag tijd gereed te maken voor gebruik. Het woord “kinderlijk eenvoudig” was hierop wel van toepassing.

Elk deel van de serie “Logboek Aviolanda en het verdwenen vliegveld Papendrecht” bevat 200-300 pagina’s, 135 grams silk papier en hardcover. Deel IV is vanaf april leverbaar. Het laatste deel volgt naar verwachting in augustus. De boeken kosten € 43,95 per stuk.

Deel I:    1920 – 1940
Deel II:   1940 – 1945
Deel III:  1945 – 1953
Deel IV:  1953 – 1959
Deel V:   1959 – 1970

Voor meer informatie over de boeken kunt u zich wenden tot Pieter van Wijngaarden, e-mail: elviravanwijngaarden@gmail.com of telefoon 06-25033699.

Foto's:
Foto 1: Eerste testvlucht van de Mojave-helikopter in Papendrecht.
Foto 2: Er werd circa 2500 liter brandstof ingenomen
Foto 3: Aan de voorzijde konden door de geopende deuren voertuigen of een kanon naar binnen worden gereden
Foto 4: Eerste take off.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.