Egel Five uit Papendrecht genomineerd als Dier van het Jaar 2019

05 september 2019
Egel Five uit Papendrecht genomineerd als Dier van het Jaar 2019

PAPENDRECHT - Dit voorjaar kwam er bij de Egelopvang in Papendrecht een bijzonder bloot beestje binnen. Egel Five. Ze was, op vijf stekels na, totaal kaal door een huidziekte. De hele bos weer terugkrijgen is bepaald niet gemakkelijk. Maar dankzij een goede verzorging van de opvang en het doorzettingsvermogen van Five zelf zijn de stekels weer supergoed aan het teruggroeien. Daarom is Five genomineerd voor de titel Kidsweek Dier van het Jaar 2019.

Kinderkrant Kidsweek reikt sinds 2011 elk jaar rond Dierendag de titel Dier van het Jaar uit aan een dier dat iets bijzonders gepresteerd of meegemaakt heeft. En wie weet wordt dat dit jaar wel blootloper Five. Dat zij dit jaar levend binnenkwam bij de Papendrechtse egelopvang is op zichzelf al een wonder. Want egels zonder stekels mogen er schattig uitzien, zonder hun beschermende pantser zijn ze heel kwetsbaar. Een gemakkelijke prooi voor dassen en vossen. En voor de zon. Die kan lelijke brandwonden veroorzaken op het blote vel. Een paar maanden geleden was Five dan ook een kaal mager hoopje ellende.

Maar nu? ‘Het gaat heel erg goed met Five!’, vertelt Ferry Jaarsveld van de opvang. ‘Ze heeft nog een paar kale plekken. Maar verder toch al een flinke bos “haar”. Egelstekels groeien heel erg langzaam. Dat is een kwestie van maanden en maanden. Maar Five is een echte doorzetter. Ze nam haar medicijnen heel makkelijk. Die hoeft ze inmiddels niet meer. Ze gaat nu vooral veel naar buiten. Dat is gezond en zo kan ze vast wennen voor als ze weer de natuur in gaat. Daarvoor moeten wel eerst al haar stekels weer terug zijn. Dan kan ze zich verdedigen tegen vijanden door zich op te rollen tot een balletje.’ En dat die naam niet meer bij haar past? Dat is natuurlijk het beste nieuws dat er is.

Stemmen en uitreiking
Voor de titel Dier van Jaar 2019 zijn behalve egel Five ook genomineerd: de mysterieuze wolvenfamilie op de Veluwe, een avontuurlijke kat die verzeild raakte op een vissersboot en een verstoten zwaan die leerde zwemmen van een mens. Stemmen kan nog tot en met dinsdag 24 september via www.diervanhetjaar.nl. Op 2 oktober wordt op het Dier van het Jaar Feest in Omniversum bekendgemaakt welk dier de meeste stemmen heeft gekregen en wordt uitgeroepen tot Dier van het Jaar 2019. De winnaar ontvangt een cheque van
€ 1000,- voor een goed dierendoel naar eigen keuze. Wint Five? Dan gaat het geld naar de Egelopvang in Papendrecht.
Kijk voor meer info op www.diervanhetjaar.nl en www.kidsweek.nl/diervanhetjaar

Over Kidsweek
Kidsweek biedt kinderen van 7 tot 12 jaar toegankelijk, betrouwbaar en relevant nieuws uit Nederland en de rest van de wereld en verschijnt wekelijks in een oplage van 63.000 ex.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.