Odensehuis feestelijk geopend

03 oktober 2019
Odensehuis feestelijk geopend

PAPENDRECHT - Donderdag 3 oktober 2019 was het zover, de feestelijke opening van het Odensehuis.

Na weken van voorbereiding was er bij alle betrokkenen een gezonde spanning voelbaar. Vanwege de festiviteiten was het Odensehuis deze dag tot 12 uur geopend voor de bezoekers. Daarna was er veel werk te verzetten, alles klaarzetten, zorg voor beeld en geluid, slingers ophangen en allerlei lekkers klaarmaken.

Vanaf 15.30 uur komen de genodigden binnen.
Om 16.00 uur neemt voorzitter Piet Bezemer het woord. Hij is erg onder de indruk van het aantal bezoekers (74) dat op de opening is gekomen. Het zal de naamsbekendheid ten goede komen. Hoe zijn we zover gekomen? Het Odensehuis is ontstaan als een burgerinitiatief en voorziet in een behoefte in de samenleving. De zorg voor mensen met geheugenverlies en dementie moet steeds meer door naasten en vrijwilligers gedragen worden. Het Odensehuis Papendrecht wil een bijdrage leveren aan de verbetering van de maatschappelijke positie van mensen met dementie, het maatschappelijk taboe op dementie doorbreken en de eigenwaarde en waardigheid van mensen met dementie vergroten. Werken aan een dementie vriendelijke samenleving!

De eerste spreker is Tineke van Sleen, schrijfster van het boek “Last van Vergetelijkheid”. Ook geeft zij trainingen en workshops, dementie loopt als een rode draad door haar werk. Zij vertelt om niet te spreken over “dementerenden” maar over “mensen met dementie”. Iedereen vindt zichzelf een weldenkend mens, totdat we met dementie te maken krijgen. Er wordt vaak gezegd “u bent een beetje in de war”, maar mensen met dementie beschouwen zichzelf ook als weldenkende mensen. Dus behandel ze liefdevol en met respect, kijk vooral naar wat er wel kan. Laat de mensen met dementie stralen als edelstenen. Tineke legt uit wat “prikkeldraad-taal” is. Het zijn zinnen die kunnen eindigen met het woord “sukkel”. Niemand vindt het leuk om zo aangesproken te worden. Probeer ze te vermijden. En als laatste, voorkom beschaming. Er is ooit gevraagd aan mensen met beginnende dementie wat zij erg vonden. Het antwoord was: “het praten of fluisteren over mij als ik erbij ben”. Al met al een leerzame interactieve lezing.

Vervolgens worden twee gasten van het eerste uur geïnterviewd door Marjan Middelburg, coördinator Odensehuis Papendrecht. Anne is mantelzorger voor zijn vrouw Gé en Ada is de vriendin van Gé. Anne had twijfels om naar het Odensehuis te komen met Gé omdat zij al langer ziek is. Anne vertelt hoe fantastisch het is om hier te komen. Je kunt zelfs een boterham blijven eten vertelt hij. Ada had het een en ander in de krant gelezen en zij had het ook in het Alzheimer café gehoord. Anne vindt het fijn om hier met andere mensen te praten, je wereldje wordt kleiner als je mantelzorger bent. Voor Anne betekent het meer vrijheid en een rustmoment, even een krantje lezen of een puzzel maken. Marjan vraagt naar de ervaringen en veranderingen bij Gé. Ada vertelt dat ze overal aan mee wil doen. Vooral sjoelen vindt Gé erg leuk en ze helpt mee met tafeldekken en afdrogen. Aan het eind van de middag is Gé moe maar tevreden. Frans is ook een gast in ons huis en hij vertelt in een warm bad te zijn terecht gekomen. Hij houdt erg van spelletjes en heeft veel respect voor de mensen die dit zijn begonnen. Alles gaat hier vanzelf. Het kan niet op!

De microfoon is vervolgens voor Annette van Maanen, geriatrisch verpleegkundige en casemanager in Papendrecht. Zij vertelt wanneer zij in beeld komt voor cliënt en mantelzorger en hoe het ziektebeeld van dementie zou kunnen verlopen. Het woord mantelzorger hoor je vaak, maar waar komt deze term vandaan? In 1972 is het bedacht door de heer Hattinga Verschure. Hij sprak over “zorg die je in een kleine groep aan elkaar geeft. De zorg voor iedereen uit de groep is als een mantel, die verwarmt, beschut en beveiligt”.

In Nederland zijn 350.000 mantelzorgers die thuis voor iemand met dementie zorgen. Wat kan het Odensehuis betekenen voor de cliënt en de mantelzorger? Het is een belangrijke schakel, het is een laagdrempelige en veilige plaats waar mensen met dementie en hun naasten elkaar kunnen ontmoeten. Een plaats waar geen indicatie voor nodig is, geen keukentafelgesprek door de gemeente, geen budgetbeheer. Gewoon een gastvrije plek om op adem te komen en met elkaar te ontdekken wat er nog wel kan. Juist dat laatste is van groot belang. Ze spreekt de wens uit dat het Odensehuis gevonden gaat worden door deze groep mensen. En ze vraagt aan iedereen om eens een keer binnen te lopen op maandag of donderdag. De koffie staat hier altijd klaar!

Na deze mooie woorden is het tijd voor de officiële opening door wethouder Corine Verver. Graag wil zij eerst vertellen hoe trots zij is dat het Odensehuis binnen een jaar in de Drechtsteden is gestart. Ze vindt het heel mooi dat zo’n voorziening door een burgerinitiatief is opgestart en dankt het bestuur, vrijwilligers, Marjan Middelburg, Woonkracht 10 en de sponsoren, die dit allemaal hebben mogelijk gemaakt. Zij omarmt het laagdrempelige concept. Hierna verlaat zij de zaal om vervolgens door een andere deur naar binnen te komen. De spreekwoordelijke drempel wordt dan door haar geslecht.

De laatste spreker is Jacqueline v.d. Bergen van Rotary Alblasserdam/Kinderdijk. Jaarlijks organiseert de Rotary een molenfietstocht om geld in te zamelen voor een goed doel, dit jaar voor het Odensehuis Papendrecht. Men vindt het een prachtig doel en zeker ook omdat het vanaf de grond is opgebouwd. Ook zij is persoonlijk betrokken geweest bij dementie en heeft gezien hoe belangrijk het is om mensen met dementie in hun waarde laten. Hoe fijn zou het geweest zijn als er toen een Odensehuis was.

De spanning in de zaal is voelbaar, want Jacqueline gaat het voorlopige geldbedrag bekend maken. Het is € 10.000,--! Er is applaus en gejuich.

Piet Bezemer sluit de middag af. Hij zegt er stil van te zijn en bedankt de Rotary hartelijk, hij hoopt op een goede samenwerking in de toekomst. Piet bedankt alle aanwezigen voor hun komst en spreekt de wens uit aan alle bezoekers om aan het Odensehuis Papendrecht te denken en mensen uit te nodigen ons te bezoeken. Ook dankjewel voor alle sponsoren die een bijdrage hebben geleverd om het Odensehuis te kunnen opzetten en openen.
Als laatste zet Piet de gastvrouwen en gastheer in het zonnetje, zij kregen het “vergeet-mij-niet” speldje uitgereikt. Zonder hen zou er geen Odensehuis kunnen zijn!

Het Odensehuis Papendrecht is geopend op maandag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur. Voor meer meer informatie: www.odensehuispapendrecht.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.