Ook in Papendrecht: Grote landelijke actie redt levens

26 september 2019 door Hennie van der Zouw
Ook in Papendrecht: Grote landelijke actie redt levens

PAPENDRECHT - De Coöperatie Ambulancezorg ZHZ (voorheen Ambulancedienst ZHZ) doet a.s. zondag 29 september mee aan Wereld Hart Dag, op uitnodiging van Het Oranje Kruis en BNNVARA.
Op die dag is de ambulancepost in Papendrecht het toneel van een van de twaalf gelijktijdige trainingen in levensreddend handelen (één per provincie) die bedoeld zijn om landelijk aandacht te vragen voor het belang van kennis over reanimatie/EHBO en het kunnen toepassen van diverse levensreddende handelingen.

De Wereld Hart Dag, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belangrijkste orgaan van ons lichaam. Het thema van dit jaar is ‘Hart Helden’. Over de hele wereld worden mensen gevraagd een hartbelofte te doen, aan iemand anders of aan zichzelf. Het Oranje Kruis vult haar hartbelofte in met een gratis landelijk evenement waarmee levens kunnen worden gered.

Leer  levens redden!
Het is de missie van Het Oranje Kruis  kennis en kunde rondom EHBO te verspreiden. Daarom organiseert ze op zondag 29 september, in samenwerking met het BNNVARA-programma Make Holland Great Again en HartslagNu, een groots landelijk evenement waarbij in elke provincie 100 mensen een gratis training Levensreddend Handelen krijgen. In totaal zijn dat dus 1200 potentiële nieuwe levensredders!

Gediplomeerde instructeurs Eerste Hulp en LOTUS leren de deelnemers wat ze moeten doen in een levensbedreigende situatie. Tijdens de training beoordelen de instructeurs de competenties van de deelnemers. De deelnemers die aan het einde van de dag competent zijn bevonden, krijgen het certificaat Levensreddend Handelen van Het Oranje Kruis thuisgestuurd. Hiermee kunnen zij zich aansluiten bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Want hoe meer burgerhulpverleners Nederland heeft, hoe meer kans dat ook jij gered wordt als dat nodig is!

Het belang van burgerhulpverlening
Iedere week krijgen 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans van overleven is voor deze mensen het grootst als binnen 6 minuten wordt begonnen met reanimeren. Maar ook ongelukken op straat, verstikking tijdens het eten of grote verwondingen kunnen levensbedreigende situaties zijn waarbij snel moet worden ingegrepen. Daarom is het belangrijk dat er omstanders zijn die weten wat ze moeten doen totdat de professionele hulpverlening aanwezig is.

Hoe meer mensen weten hoe ze levensreddend moeten handelen, hoe groter de kans dat iemand een levensbedreigende situatie overleeft. Daarbij is het niet alleen van belang dat omstanders weten hoe ze moeten reanimeren, maar ook het stoppen van een bloeding of het vrijmaken van de luchtweg zijn handelingen die levensreddend kunnen zijn. Tijdens de uitzending van Make Holland Great Again op dinsdag 17 september op NPO3 werd al duidelijk dat dergelijke gevaren letterlijk om de hoek liggen.

Kijk voor de locaties en de aanmeldprocedure op BNNVARA.nl/makehollandgreatagain

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.