Rekenkamercommissie doet aanbevelingen voor verbetering ICT gemeente Papendrecht

20 september 2019
Rekenkamercommissie doet aanbevelingen voor verbetering ICT gemeente Papendrecht

PAPENDRECHT - De Rekenkamercommissie van Papendrecht heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van ICT bij de gemeente Papendrecht.

De Rekenkamercommissie Papendrecht wilde weten hoe de gemeente Papendrecht ervoor staat voor wat betreft informatie- en communicatietechnologie (ICT). Goede informatievoorziening is immers noodzakelijk om in beleid en uitvoering kwaliteit te kunnen leveren. Ook wilde de Rekenkamercommissie weten welke rol de gemeenteraad daarin heeft, en wat de verhouding is met Drechtsteden. Om antwoord te krijgen op deze vragen heeft de Rekenkamercommissie een onderzoeksrapport opgesteld, met de titel 'Grip op ICT?'.

Onvoldoende lokale kleur
De Papendrechtse ambitie kan scherper op de agenda van Drechtsteden, en op die van de gemeente. Een deel van de taken en bevoegdheden op het terrein van ICT is overgeheveld naar het samenwerkingsverband Drechtsteden. Dit heeft als voordeel dat de ICT stabiel en solide is. Een nadeel is dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om als gemeente eigen keuzes en invulling ('couleur locale') te geven aan de ICT. De Rekenkamercommissie beveelt aan de ambities van de gemeente explicieter op de Drechtsteden-agenda te zetten. Het gedeelte waar Papendrecht zelf verantwoordelijk voor is ziet er beheerst en solide uit, maar om te komen tot vernieuwing is het  noodzakelijk om de functie van informatiemanagement permanent te borgen.
Daarnaast ziet de Rekenkamercommissie voor de toekomst een kans in het benutten van datagestuurd werken; een manier op basis van feitelijke informatie en voorspellingen beleid te formuleren en uit te voeren.

Meer aandacht van de raad gewenst
Er is ook onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van de raad. De Rekenkamercommissie komt tot de conclusie dat meer aandacht gewenst is. Door de invloed van informatie(technologie) op beleidsdossiers in raadsvoorstellen te verwerken wordt de betrokkenheid van de (duo)raadsleden vergroot.
"Het totaalbeeld is dat er in de gemeente Papendrecht sprake is van 'Grip op ICT'. De samenwerking met Drechtsteden en de drive van het management geven een goed fundament om dit ook in de toekomst zo te houden", legt de heer Ronald Clayden (voorzitter van de Rekenkamercommissie) uit.

Besluitvorming
Het rekenkamerrapport staat op de agenda van de raadscommissie Algemene Bestuurlijke en financiële Zaken (ABZ) van maandag 30 september. Op donderdag 17 oktober neemt de gemeenteraad een besluit over het rapport. Beide vergaderingen beginnen om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis en zijn openbaar. Het onderzoeksrapport is te vinden via de website.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.