De oudsten worden de jongsten….

06 september 2019 door Hennie van der Zouw
De oudsten worden de jongsten….

PAPENDRECHT - Dinsdagmorgen 3 september was het zover: na acht jaar basisschool en een warme vakantie werden de nieuwe brugklasleerlingen van het Willem de Zwijger College om 8.30 uur op school verwacht . Geen leerling kwam te laat! De bruggers in spé, voorzien van een nieuwe rugzak en gekleed in een outfit waar over nagedacht was, zochten hun coach op. Hij of zij was geen vreemde  meer, omdat  er voor de grote vakantie al een kennismakingsmiddag was.

Kinderen die een sport beoefenen, zijn gewend dat ze gecoacht worden en op de Willem is de coach eigenlijk de opvolger van de groepsleerkracht van de basisschool. Inmiddels is het woord mentor op de Willem zo goed als in vergetelheid geraakt. De coach begeleidt de leerlingen bij de doelen die ze met het onderwijs willen bereiken. Het klinkt mooi en nog mooier is het, dat het veel leerlingen inderdaad lukt om ‘eigenaar’ van die doelen te worden, zo bleek het in het afgelopen schooljaar.

De eerste drie dagen stonden in het teken van kennismaken met de coach en klasgenoten, het rooster leren snappen, horen wie de nieuwe leraren zijn, het systeem van flexuren enigszins doorgronden, de handzame Willemplanner leren gebruiken, wegwijs worden in het grote schoolgebouw –hoewel dit door de compartimentering van de verschillende onderwijsstromen veel makkelijker is- en leren hoe de kluisjes werken: een lastig klusje. Tijdens het sport- en spelprogramma stonden vooral het plezier, de concentratie en de samenwerking voorop. Verder zijn de brugklasleerlingen -door middel van een individuele cursus- al aardig op weg om experts te worden in het werken op hun nieuwe Chroomebook.
Nadat vrijdag de lessen pas echt begonnen, was de nieuwe lichting bruggers van de Willem toch echt aan het weekend toe. Al was er nog geen huiswerk gemaakt, zoveel nieuwe indrukken zijn niet alleen spannend, ze zijn ook vermoeiend!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.