Reactie op column 'Wonen in een verticaal bos'

21 augustus 2019
Reactie op column 'Wonen in een verticaal bos'

PAPENDRECHT - Op 5 augustus publiceerde Papendrecht.net de column 'Wonen in een verticaal bos' van D66 fractievoorzitter Trijntje van Es. De column maakte heel wat reacties los, onder andere op Facebook.

Raadslid Ad Tromp (PAB) komt met een langere inhoudelijke reactie, die we hieronder integraal plaatsen:

"Met het begin ben ik het ten volle eens: 'Woningnood nog groter dan gedacht. En steden moeten groener'. Ook een gemeente als Papendrecht moet daar in mee.

En wat wonen betreft, daar ligt een enorme uitdaging nu Papendrecht zo’n beetje vol is gebouwd. Het wordt nu een zaak van herschikken en kijken wat voor locaties er voor woningbouw in aanmerking komen en  wat we er gaan bouwen.

Ook voor dit college ligt er in onze gemeente qua woningbouw en het daarbij tevens tegengaan van afname aantal inwoners in de toekomst een uitdaging om  betaalbaar te bouwen  huur en koop) met name voor starters en ouderen, alleenstaanden maar ook de middeninkomens. Dus eengezinswoningen en appartementen. Ik zeg het maar nogmaals: huur en koop. In het land van Matena hebben de hogere inkomens inmiddels hun aandeel wel kunnen hebben.

Er ligt een uitdaging om als regio Drechtsteden de groeiagenda tot 2030 te realiseren. Meer arbeidsplaatsen, méér inwoners dus ook méér woningen. We hebben in Papendrecht ook veel werkgelegenheid, veel voorzieningen, dus een te verwachten krimp in inwoners mag niet te groot zijn, ook voor al onze voorzieningen.

In de genoemde groeiagenda zal ook Papendrecht met zijn beperkte ruimte een deel daarvan moeten gaan nemen. Papendrecht wil een groene en duurzame gemeente zijn. Kortom ook daarbij een uitdaging voor woninggcorporaties zoals Woonkracht 10, maar ook ontwikkelaars. Willen ook zij betaalbaar bouwen?

En hoe dat er allemaal uit zal komen te zien? Of dit wonen in een verticaal bos wordt? En waar? De column lijkt inderdaad erg ambitieus voor een gemeente als Papendrecht. Een Italiaanse architect en dus gestoeld op het weer in Italië. Er komt inderdaad een visie op toekomstige (A) locaties, waar nog geen concrete plannen voor zijn ingediend. Dus de genoemde locatie van Van Wijngaarden valt in het denkbeeld van D66 (Trijntje van Es) al af.

Maar groen kan ook anders worden ingevuld dan bomen en struiken op je balkon. Stel je woont op een nieuwe A -lokatie zonder uitzicht. Allemaal bomen en struiken voor je raam en bij wind, in ons land toch niet zeldzaam, loop je de kans een deel van en boom op je hoofd te krijgen. Dus al opletten bij bouw op zuidwest,west of noordwest. En ook de extra draagkracht, dus extra kosten in constructies.

Nogmaals de hoeveelheid bomen en struiken en groen kan je ook mooi geleiden door de bebouwing heen. En ja in elk plan moet groen zichtbaar zijn. Maar of dit een verticaal bos gaat worden?

Betaalbaar, daar gaat het de komende jaren om. Ook huur en dan niet sociale woningbouw met een huurprijs van tegen de 720 euro. Dus net binnen de huurtoeslag. En ja, die Trudo toren in Eindhoven, daarvan heb ik nog geen huurprijzen gezien. Ben benieuwd!

Denk dus in ons Papendrecht echt aan de starters ouderen, alleenstaanden, middeninkomens maar wel betaalbaar. Jongeren maken nu geen kans. Inkomen voor koop is te laag en voor huur te hoog of niet te betalen. Papendrecht is geen Zuidas zoals in Amsterdam. Daarom ben ik ook blij met de recent aangenomen motie “wooninitiatief voor vitale ouderen” als we het toch over wonen hebben.
Dus een uitdaging voor het college om dus bij de nieuwe woonvisie  linksom of rechtsom groen in mee te nemen. En natuurlijk in een column mag je dromen van “wonen een verticaal bos”. Hopelijk dan geen duur eiken!"

Ad Tromp

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.