Strijd om reclameborden tussen OP en burgemeester losgebarsten

22 februari 2018
Strijd om reclameborden tussen OP en burgemeester losgebarsten

PAPENDRECHT - In Papendrecht lijkt de verkiezingsstrijd nu ook te zijn losgebarsten. Na een incident vorige week met foto's van Onafhankelijk Papendrecht (OP) gemaakt in de Muziektent, kwam het OP en met name voorman Ruud Lammers gisteren weer in het nieuws.

Ruud Lammers schrijft hier zelf onder andere het volgende over: "In Papendrecht (een dorp bij Dordrecht in de buurt) mocht Onafhankelijk Papendrecht deze week geen verkiezingsborden plaatsen, maar wij willen graag OP promoten".

Burgemeester Moerkerke heeft na diverse klachten de OP gesommeerd de borden weg te halen onder dreiging van verwijdering door bijzondere opsporingsambtenaren en vernietiging van de borden en de kosten daarvan door te berekenen aan OP.

Burgemeester Moerkerke geeft bovendien aan, dat er voldoende algemene verkiezingsborden in Papendrecht zijn, waarop posters geplakt mogen worden en wil wildgroei van reclameborden voorkomen.

Ruud Lammers is het hier niet mee eens: "Kern van de zaak is dat er een richtlijn buitenreclame is die alleen van toepassing is op handelsreclame. Verkiezingsborden vallen hier niet onder. Dat wordt bevestigd door de Kiesraad: verkiezingsborden zijn niet hetzelfde als commerciële handelsreclame. De burgemeester van Papendrecht heeft met zijn sommatie de facto de vrijheid van meningsuiting (artikel 7 grondwet) geschonden."

"Erger vinden wij nog dat hij tot nu toe weigert inhoudelijk op onze brieven in te gaan en de zaak in de pers weg lacht", aldus Ruud Lammers.

Op de website van Onafhankelijk Papendrecht vinden we een groot aantal foto's van de door OP geplaatste borden.

Het OP merkt verder ook nog op: "In 2014 mochten politieke partijen in Papendrecht sandwichborden neerzetten tijdens de campagneperiode, vanaf ongeveer een maand voor de dag van de verkiezingen. Na 2014 is er niets gewijzigd aan het beleid. Dat betekent dat het ook dit jaar aan politieke partijen vrij staat om verkiezingsborden te plaatsen. De burgemeester heeft in elk geval ten onrechte gesommeerd dat OP deze week de 20 geplaatste verkiezingsborden moest weghalen."

Inmiddels heeft Ruud Lammers eieren voor zijn geld gekozen en zijn de borden gisteren weer weggehaald.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.