PAB wil onderzoek voor nieuwe woonvormen voor ouderen in Papendrecht

11 juli 2019
PAB wil onderzoek voor nieuwe woonvormen voor ouderen in Papendrecht

PAPENDRECHT - Op verschillende plekken in Nederland zijn er groepen vitale ouderen die met elkaar een woningproject willen ontwikkelen dan wel ontwikkeld hebben.

Het bekendste particuliere initiatief op het gebied van bouw voor senioren is Knarrenhof. De woningen zijn zo ingericht, dat ouderen er kunnen blijven wonen als ze zorg nodig hebben. Er is een gemeenschappelijk tuin of ruimte, net als in traditionele hofjes. Bewoners zijn zelfstandig, maar letten wel op elkaar. In Zwolle is er al een Knarrenhof gerealiseerd. In zeven andere plaatsen wordt naar verwachting binnen twee jaar gestart met de bouw.

Het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) verwacht dat in Papendrecht ook behoefte zal zijn aan zo'n woonvorm, en zal hiervoor vanavond een motie indienen om onderzoek hiernaar mogelijk te maken.

De overheid stimuleert dit soort kleinschalige alternatieve woonvormen door middel van een subsidieregeling voor een haalbaarheidsonderzoek. Daarnaast de overheid borg staat voor 90% van benodigde leningen in de ontwikkelingsfase en voor 15% van de leningen in de bouw- en na-financieringsfase. En er is vanaf 2021 maximaal 164,4 miljoen euro beschikbaar voor borgstellingen.

Het PAB wil graag op korte termijn inventariseren of deze overheidsregeling van toepassing is op een mogelijk Papendrechts project. Ook  wil zij inventariseren of vitale ouderen in Papendrecht belangstelling hebben voor een dergelijke woonvorm.
Bij een positieve uitkomst, in overleg met betrokkenen, zou de gemeente tenslotte grond ter beschikking moeten stellen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.