Strengere regels kamerverhuur Papendrecht

10 juli 2019
Strengere regels kamerverhuur Papendrecht

PAPENDRECHT - In Papendrecht ervaart men steeds vaker op bepaalde plaatsen overlast van kamerverhuur aan arbeidsmigranten. Meerdere jonge mannen in een huis zorgt steeds vaker voor overlast voor direct omwonenden. Om de leefbaarheid in heel Papendrecht te verbeteren wil de gemeente het aantal kamerverhuurpanden per straat in het hele dorp beter beheersen en daar waar nodig inperken. Vanaf 1 juli geldt in Papendrecht daarom een vergunningplicht voor verhuurders en bemiddelaars.

In de nieuwe huisvestigingsverordening is opgenomen dat voor het omzetten van zelfstandige bewoning naar onzelfstandige bewoning (van woning naar kamerverhuur), het splitsen van een woning en woningvorming een vergunning nodig.

Wethouder Arno Janssen, die onder meer wonen in zijn portefeuille heeft, is blij dat de nieuwe huisvestigingsverordening op 1 juli in werking treedt. ,,Op een aantal plekken in Papendrecht is de verhouding weg. Meerdere woningen met te veel mensen in een veel te kleine woning’’, vertelt hij. ,,Daar willen we een einde aan maken. Pandeigenaren en ook bemiddelaars die vooral optreden om arbeidsmigranten aan een woning te helpen, moeten zich houden aan de daarvoor vastgestelde regels.’’

Vergunningplicht
Vergunningplicht betekent dat actieve verhuurders of bemiddelaars verplicht een vergunning moeten aanvragen om daadwerkelijk te kunnen verhuren. Dit geldt zowel voor bestaande huurwoningen als voor toekomstige verhuur. "Krijg je de vergunning, dan opereer je netjes en volgens de regels, doe je dat niet dan zullen we moeten handhaven", aldus de wethouder.

Eveneens wordt het mogelijk vanaf de inwerkingtreding van de Huisvestingsverordening een Bibob-onderzoek in te stellen bij het verlenen van een vergunning. Op deze manier kan Papendrecht op het gebied van kamerverhuur voorkomen dat criminele ondernemers anderen duperen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.