Baptisten binnenkort kerk zonder dak

17 januari 2012
Baptisten binnenkort kerk zonder dak

PAPENDRECHT - De Vrije Baptisten Gemeente Papendrecht (VBG) wordt ongerust. Al ruim vier jaar is bekend dat de mogelijkheid om kerkdiensten te houden in de aula van De Lage Waard aan de Burgemeester Keijzerweg binnen een aantal jaar komt te vervallen. Na een ingediend verzoek van de baptistengemeente  heeft de gemeente Papendrecht  een concreet verzoek afgewezen. De teleurstelling is groot, ook vanwege de tijd die de gemeente Papendrecht zich veroorloofd heeft om tot een afwijzing te komen.

In de afgelopen jaren zijn diverse mogelijkheden voor herhuisvesting verkend voor de groeiende en onlangs 25 jaar bestaande kerk van ruim 400 leden. Eén van de meest concrete opties betrof aankoop en verbouwing van de voormalige Peugeot-garage aan de Geulweg (bedrijventerrein Oosteind). Dit pand staat al enkele jaren praktisch leeg, zou kunnen worden gekocht en verbouwd. Daarbij zou de loods van het complex worden gesloopt, waarna op die locatie een nieuwe kerkzaal zou kunnen verrijzen. Het showroomgedeelte zou behouden blijven en o.a. als ontvangsthal blijven fungeren.

De eerste gesprekken over dit gebouw waren in januari 2011 en in mei 2011 is aan de gemeente Papendrecht gevraagd om een principebesluit te nemen over de vraag of van de zijde van de gemeente bereidheid zou bestaan om de bestemming ter plaatse te wijzigen. Het gebied is immers bestemd als industrieterrein. Dat zou voor deze locatie moeten worden gewijzigd in "maatschappelijke doeleinden" om de komst van een kerkgemeenschap mogelijk te maken. Ruim een half jaar later (in de week na Kerst) volgde een inhoudelijke, maar negatieve, reactie van de gemeente Papendrecht. De gemeente wil de gebruiksmogelijkheden van het industrieterrein, waar momenteel veel leegstand is, niet oprekken. 
 
Erwin Wigt, voorzitter van de Stuurgroep Huisvesting van de Vrije Baptisten Gemeente Papendrecht, spreekt van een gemiste kans. "Dit gebouw stond al lang leeg en wij hadden een prachtig plan om hier weer iets moois van te maken. In de regio zie je veel kerkgemeenschappen op industrieterreinen en dat zou in Papendrecht ook goed kunnen. We zitten daar niemand in de weg en hadden de bouwtekeningen al zo goed als klaar. Jammer dat de gemeente Papendrecht blijft vasthouden aan de industriële bestemming". 
 
De baptistengemeente is niet alleen teleurgesteld, maar ook hoopvol. De kerk wil onder dak zijn om zo als kerkelijke gemeente in Papendrecht te kunnen functioneren, maar ziet daarvoor mogelijkheden in verschillende huisvestingsconstructies, zoals huur, koop, nieuwbouw of multifunctioneel gebruik. "We hebben medio december 2011 ons ongenoegen geuit richting de gemeente, waarna we een goed gesprek hebben gehad. De gemeente heeft erkend dat het antwoord lang op zich liet wachten en heeft toegezegd actief te zullen meedenken om te komen tot tijdige herhuisvesting. Dat laatste schept weer hoop", aldus Erwin Wigt. "We blijven in overleg met de gemeente Papendrecht zoeken naar nieuwe huisvesting en hopen dat het goed komt. De ontwerptekeningen voor het pand aan de Geulweg kunnen echter de prullenbak in".

 
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.