Vrije Baptisten Gemeente Papendrecht bestaat 25 jaar

09 september 2011
Vrije Baptisten Gemeente Papendrecht bestaat 25 jaar

PAPENDRECHT -Een kwart eeuw geleden startten enkele christenen uit Papendrecht en omgeving de Vrije Baptisten Gemeente Papendrecht. Inmiddels zijn er 400 leden. Zij vieren hun jubileum op zondag 18 september.

De Vrije Baptisten Gemeente Papendrecht (VBG) werd in januari 1986 opgericht vanuit een evangelisatiepost. De VBG moest een gemeente zijn met een evangelische identiteit, die zich vooral uitte in betrouwbaar Bijbels onderwijs, evangelisatie, zending en hulpprojecten, en met een kerkvisie volgens de baptisten.

Kees van Kralingen en Wim Spijkstra, twee bekende en vertrouwde gezichten binnen de Papendrechtse VBG, hebben ieder hun eigen verhaal over de reden waarom ze naar deze kerk zijn gegaan en wat hen aantrekt in de Vrije Baptisten Gemeente Papendrecht.

“Toen ik voor het eerst binnen kwam, viel mij het verlangen op om God te leren kennen en Zijn boodschap uit te dragen”, begint Wim Spijkstra. Hij en zijn familie sloten zich begin 1987 bij deze gemeente aan. “Het was geen kerkje spelen of religie bedrijven. De mensen die daar de leiding hadden, lieten duidelijk merken dat ze graag wilden dat iedereen iets zou gaan ontdekken van de liefde van God voor mensen.”

Spijkstra raakte betrokken bij het gemeenteleven en herinnert zich nog goed de witte tent acties op het parkeerterrein bij de Bethlehemkerk. Ook heeft hij meegedaan aan het huis-aan-huis uitdelen van pakketjes met daarin  lectuur over het christelijke geloof en het leven met Jezus Christus. Die manier van evangeliseren werd tot ruim tien jaar geleden veelvuldig gedaan door de VBG.

Kees van Kralingen bezoekt sinds september 2002 de samenkomsten van de VBG. Momenteel is hij oudste in deze gemeente. Dat betekent dat hij, samen met enkele anderen, leiding geeft aan  de activiteiten en het gemeenteleven.

“Toen wij terug kwamen uit Engeland, waar ik voor mijn werk enkele jaren gewoond had, zochten we een gemeente waar een goede bijbelse boodschap hand in hand zou gaan met een bewuste beleving van het geloof. Tijdens onze zoektocht kwamen we in gemeenten waar de bijbelse boodschap goed was, maar waar het geloof niet geleefd werd. Bij de VBG in Papendrecht vonden we de combinatie van die twee. Dat hebben we als een zegen ervaren!”

In de begintijd werden de samenkomsten gehouden in het gebouw van de voormalige Prins Bernhard Mavo en vanaf 1994 in het gebouw van De Lage Waard, locatie Burgemeester Keijzerweg. Vanuit een visie voor gemeentestichting werden later dochtergemeenten gestart in Nieuw-Lekkerland en Bleskensgraaf. Vanwege de groei van de gemeente naar ruim 400 leden is de VBG momenteel opnieuw op zoek naar nieuwe huisvesting in Papendrecht.

De VBG hanteert als jaarthema voor het seizoen 2011-2012 “Gaandeweg Groeien”. Met dit thema, gebaseerd op het bijbelgedeelte uit Efeze 4 vers 11 tot en met 16, wil de VBG benadrukken wat er gebeurt wanneer een gemeente verbonden blijft met Jezus Christus; er ontstaat een ‘verticale’ groei in geloof in God. Dat geeft vervolgens horizontaal ‘groei’ naar elkaar toe om elkaar te helpen en voor elkaar te zorgen. Zo kan de gemeente als geheel groeien, zowel in kwaliteit als kwantiteit. De VBG verklaart de groei van de gemeente in de afgelopen 25 jaar geheel door de trouw van God. Daarom wil de VBG dit jubileum vieren en God hiervoor danken. Op zondag 18 september zal er na de ochtenddienst, die om 10.00 uur begint in de aula van De Lage Waard aan de Burgemeester Keijzerweg 5 in Papendrecht, in een aparte dankstond stilgestaan worden bij dit jubileum. Gemeenteleden zullen met elkaar en met andere betrokkenen terugkijken en God danken voor Zijn trouw.

Tussen de dienst en de dankstond is er, zoals het hoort bij een feest, iets lekkers bij de koffie. Bezoekers zijn van harte welkom om zondag 18 september of andere zondagen de samenkomst bij te wonen. Voor meer informatie: zie www.baptistenpapendrecht.nl.

Fotobijschrift: Kees van Kralingen (links) en Wim Spijkstra.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.