Een echte Horstman langs het Aviolandapad

01 juli 2019 door Hennie van der Zouw
Een echte Horstman langs het Aviolandapad

PAPENDRECHT - Vorig jaar heeft Papendrecht.net in samenwerking met de Stichting Beeldenpark Drechtoevers elke maand een foto van en tekst over een kunstwerk geplaatst. De afgelopen paar maanden zijn er weer nieuwe beelden bij gekomen, hier het verhaal over een echte Horstman.

Irma Horstman (1960) Zelhem.
Opleiding: Kunstacademie Kampen

Het beeld bepaalt de taal. "Dit beschouw ik als de essentie van het beeldend denken".
Typerend voor al het werk van Horstman is het zoeken naar verbinding in haar beelden tussen de organische vormen van mens en natuur en de emoties die het mens-zijn met zich mee brengt. De taal sluit zich daabij tijdens het werkproces intuïtief aan in de vorm van een titel of een gedicht.
Na het betrekken van haar  atelier in de bossen van Ommen werd de natuur haar belangrijkste inspiratiebron. Haar werk veranderde van symbolisch abstract  naar totaal abstract. De organische invloeden, de levenscycli van planten en dieren beïnvloedden de vormgeving en de manier waarop zij over haar beelden dacht. Het groeiproces werd belangrijker en het zo ontstane beeld kreeg betekenis en titel tijdens of na het maakproces.

Hoewel je haar beelden als abstract kunt beschouwen, doen ze  vaak denken aan wezens die zich tot de wereld om hen heen of tot elkaar  verhouden. Ze ontstaan vaak in paren en worden tot één werk gesmeed door een gezamenlijke titel. De menselijke emotie in de beelden herbergt ook de kwetsbaarheid. Ze buigen zich en vormen zich om hun gaten heen. Ze volgen de wet van de natuur en reiken allemaal naar de lucht en het licht. Hierbij speelt Horstman met vorm en restvorm en creëert zo vanuit een 2-dimensionaal beeld de ruimtelijkheid van de 3de dimensie.

De beelden zijn geplaatst langs het Aviolandapad. Meer informatie: www.beeldenparkdrechtoevers.nl


Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.