Beeldhouwer Carel Visser, grote expositie in museum Beelden aan Zee

08 april 2019
Beeldhouwer Carel Visser, grote expositie in museum Beelden aan Zee

PAPENDRECHT - Veel inwoners van Papendrecht kennen deze man niet. Toch is Carel Visser de beroemdste of in ieder geval één van de allerberoemdste Papendrechters. Carel Visser is geboren in Papendrecht en een telg van de familie Visser, van het bedrijf Visser en Smit Hanab. Zijn vader Arie Visser was werkzaam bij dit bedrijf en ontwikkelde zich later tot een bekend schilder, met werken die in menig museum hangen. Zijn broer Martin Visser was een bekend ontwerper van design meubelen, o.a. bekend van de strak moderne slaapbank waarvan er tienduizenden verkocht werden. In juni 2016 heeft de Culturele Raad Papendrecht nog een prachtige expositie georganiseerd van werken van deze telgen van de familie Visser.

Nu terug naar Carel Visser (1928 – 2015). Carel was een zeer bevlogen en eigenzinnig beeldend kunstenaar. Aanvankelijk heeft hij bij het bedrijf van zijn vader gewerkt, waar hij kon experimenteren met lastechnieken. In zijn werk zijn nog invloeden te herkennen van het feit dat hij dicht bij de rivier gewoond heeft. Zo zijn water, luchten en vogels vaak onderwerp van zijn werk geweest.

Aanvankelijk waren zijn kunstwerken redelijk figuratief, maar later ging hij meer over naar abstracte vormen van deze eerdere werken. Ook maakte hij veel bijzondere collages. Hij wordt gezien als de belangrijkste Nederlandse beeldhouwer van de tweede helft van de 20e eeuw.

In het Vondelpark in Papendrecht staat een beeld van hem. Verder staan er werken van hem in verschillende musea in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld het Tate Modern in Londen en het Museum of Modern Art in New York. Hij heeft veel prijzen gewonnen, waaronder de belangrijkste Nederlandse beeldhouwprijs de Wilhelminaring in 2004. Daarnaast is zijn werk veel geëxposeerd. Nu zijn in het museum Beelden aan Zee in Scheveningen meer dan 150 werken van hem te zien.

Als overkoepelend thema voor de tentoonstelling is de scheppingsmythe uit het Bijbelboek Genesis gekozen, waarin God als de eerste kunstenaar in zes dagen de wereld schept en alles wat daarop leeft. Dat past wel bij Visser, die in zijn jeugd is opgevoed met Bijbelse verhalen. De beeldende kracht ervan is hij altijd blijven bewonderen, lang nadat hij zich van het geloof had losgemaakt. Een onverzadigbare honger naar alles wat de zichtbare wereld hem aan bijzonders te bieden heeft, dat typeert Vissers kunstenaarschap.

De expositie is nog te zien tot 10 juni 2019. Een bezoek meer dan waard!
Een rondleiding is zeer aan te bevelen. Dagelijks is er een inlooprondleiding van 13.30 uur – 14.15, voor slechts € 2,00. Entree met museumkaart gratis. Zie ook www.beeldenaanzee.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.