Een echte 'Krabbendam'

24 juni 2019 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Vorig jaar heeft Papendrecht.net in samenwerking met de Stichting Beeldenpark Drechtoevers elke maand een foto van en tekst over een kunstwerk geplaatst. De afgelopen paar maanden zijn er weer nieuwe beelden bij gekomen, hier het verhaal over een echte Krabbendam.

Karianne Krabbendam (1951) Den Haag
Opleiding:
- 1972: Koninklijke Academie Den Haag (2 jaar) afdeling Vrije Beeldhouwkunst.
- 1979: afgestudeerd aan de Rijks  Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Karianne woont en werkt in Friesland

Een echter Krabbendam
Hoofdthema in haar werk is de vrouwenfiguur in geabstraheerde vorm. Karianne werkt in steen, marmer en brons. Torso's van steen waarin het lichaam het karakter onthult van een bezield bouwwerk  dat soms zijn herkenbaarheid verliest. De zwaarte van de steen heeft de bouw bepaald, terwijl de bezieling de zwaartekracht juist lijkt te trotseren.

"Met hamer en beitel begin ik aan een ontwikkeling waarvan ik niet weet hoe deze zal eindeigen. Door te beginnen met steen uit te hakken, komt het gevoel tot uitdrukking in de steen. Iedere hamerslag is definitief. Het is een constante balans tussen het bewustzijn en het karakter van de steen. De steensoorten waarmee ik werk variëren van hardsteen tot diabaas en zijn regelmatig of grillig van vorm afhankelijk van de bestelling van de steen. Een ader in het marmer kan gebruikt worden om een bepaald lichaamsdeel een extra impuls te geven. Daarnaast kan ook de kleur aanleiding geven tot het bewerken van de steen in een bepaalde vorm. De juiste combinatie van anatomie en abstractie geven het beeld de uitstraling wat door vele kenners een "KRABBENDAM" wordt genoemd."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.