Odysseus van Claus Bertram op het Havenhoofd

14 juni 2019 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Vorig jaar heeft Papendrecht.net in samenwerking met de Stichting Beeldenpark Drechtoevers elke maand een foto van en tekst over een kunstwerk geplaatst. De afgelopen paar maanden zijn er nieuwe beelden bij gekomen op het Havenhoofd en het Aviolandapad.

Bijgaand de foto en bijbehorende tekst van het beeld Odysseus van Claus Bertram.

Claus Bertram
Geboren in ’s-Gravenhage, 1938
- Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, ’s-Gravenhage
- Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost, Breda
Woont en werkt in Oudemolen (NB)

Kenmerkend in het oeuvre van Claus Bertram is de modulaire opbouw van zijn beelden. Ze zijn het resultaat van een zorgvuldig geregisseerd ontwerp- en maakproces; een zoektocht naar die ene unieke vorm waarin het uiteindelijke kunstwerk al besloten ligt.

Zijn werk heeft een geometrisch abstract karakter. Tegelijkertijd toont het zijn fascinatie voor natuurlijke ordeningsprincipes zoals zichtbaar in ijskristallen of de bloeiwijze van een korenaar.

Bertram werkt altijd vanuit een vierkant dat hij volgens een vooraf bepaald principe steeds anders indeelt. Zo ontstaan talloze vormen die worden losgemaakt, gemanipuleerd en beoordeeld op het vermogen zich te laten verenigen tot een compositie. Een combinatie van monnikenwerk en verbeelding die hem uiteindelijk bij de vinding brengt waarmee hij tot zijn uitspraak komt. Alleen een herhaling van vormen volstaat niet. Cruciaal is de ingreep die de gekozen module laat opgaan in een betekenis.

Bertram werkt en denkt in metaal. Zijn beelden zijn van aluminium, roestvast staal, messing, brons, ijzer, zink of een combinatie daarvan. Soms is de huid bewerkt door het toepassen van gepolijste of gecoate oppervlakken.

Over Odysseus
Het beeld Odysseus symboliseert het oeroude thema van de reis als doel op zich. Wanneer Odysseus alle moeilijkheden en verleidingen heeft overwonnen kan hij eindelijk naar huis.
De spiraalvorm is de weergave van zijn omzwervingen en het verstrijken van de tijd rond het gepolijste centrum waar Penelope op hem wacht.

Dit kunstwerk is te zien op het Havenhoofd. Meer informatie over de Stichting is te vinden op www.beeldenparkdrechtoevers.nl, of op facebook.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.