'Beeld in Beeld' (Deel 1): Imploded Cube op Merwehoofd Papendrecht

15 januari 2018
'Beeld in Beeld' (Deel 1): Imploded Cube op Merwehoofd Papendrecht

PAPENDRECHT / DRECHTOEVERS - Ewerdt Hilgemann werkte in zijn vroegere periode in reeksen met als basis geometrische verdeling en wiskundige ordening en ontwikkelde zowel reliëfs als ruimtelijke objecten. Vanaf het midden van de jaren 80 past hij het middel van implosie toe, waarvan het beeld "Imploded Cube" een voorbeeld is.

Uit een ruimtelijke holle vorm (kubus, piramide, kolom) wordt de lucht gepompt (of met behulp van water leeggezogen), zodat een ogenschijnlijk toevallig gevormde gestalte het resultaat is. De sculptuur "Imploded Cube" is m.b.v. water leeggezogen.

De factor toeval is slechts een onderdeel, omdat de afmetingen van de sculptuur de uiteindelijke vorm  bepalen via wetmatigheden in de verhouding materiaal en volume.

De implosies worden uitgevoerd in roestvrij staal. De functies van machines en apparaten, de rol van het materiaal en hoe dit het licht reflecteert en de mechanica van druk en spanning zijn factoren die belangrijk zijn voor het scheppingsproces. Hilgemann beschouwt de natuur, die hem haar wetten en mechanismen ter beschikking stelt, als een door hem ingeschakelde mede-scheppende kracht.

Deze sculptuur is te zien op het Merwehoofd in Papendrecht

Meer  informatie over de werken die te zien zijn in Papendrecht, Zwijndrecht en Alblasserdam is te vinden op de website www.beeldenparkdrechtoevers.nl.

De sculptuur "imploded cube"  van kunstenaar Ewerdt Hilgemann is te zien op het Merwehoofd in Papendrecht. Het beeld maakt deel uit van de collectie beelden, in beheer bij de Stichting Beeldenpark Drechtoevers, die geëxposeerd worden langs de drie rivierenroute in Papendrecht, het Merwehoofd en het Aviolandapark, In Zwijndrecht Het Maaspad en het Noordpark en in Alblasserdam.

Ewerdt Hilgemann werkt sinds de jaren 60 in reeksen met als basis geometrische verdeling en wiskundige ordening en ontwikkelde zowel reliëfs als ruimtelijke objecten.

Sinds de jaren 80 past hij het mechanisme van implosie toe, waarvan bovenstaand beeld een voorbeeld is. De implosie wordt bereikt door uit een ruimtelijke holle vorm (kubus,piramide, kolom) de lucht te pompen of met behulp van water leeg te zuigen; een ogenschijnlijk toevallige vorm is het resultaat.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.