Voorstel omgekeerde afvalinzameling aangenomen

29 mei 2019
Voorstel omgekeerde afvalinzameling aangenomen

PAPENDRECHT - In de raadsvergadering van 28 mei heeft de gemeenteraad een voorstel aangenomen om te zorgen dat de Papendrechtse hoeveelheid restafval afneemt. In 2018 bedroeg de hoeveelheid fijn restafval 212 kilo per inwoner. De Rijksoverheid heeft 100 kilo als doel gesteld voor alle gemeenten in Nederland voor 2020. Dit om te zorgen dat bruikbare grondstoffen worden gerecycled.

Het Papendrechtse college gaat aan de slag de onderstaande drie zaken:

1) Pilot ‘Omgekeerd Inzamelen’
In de wijk Oostpolder gaat een pilot gestart worden voor ‘Omgekeerd Inzamelen’. Dit betekent dat grijze restafvalcontainers worden omgebouwd tot PBD (Plastic verpakkingen, blik en drinkpakken) containers. Restafval kan gebracht worden naar 1 van de 17 ondergrondse containers die in de wijken geplaatst gaan worden. Inwoners zullen nauw worden betrokken bij de pilot. Zo kunnen ze meespreken over de locatie van de ondergrondse containers en kunnen ze continue hun mening delen over de pilot.

2) GFT/etensresten campagne
Momenteel bestaat bijna 70 kilo van de 212 kilo van het Papendrechtse restafval nog uit groente, fruit, tuinafval en etensresten (GFT/e). Voor zowel bron- als na-scheiding is het belangrijk dat GFT/etensresten verdwijnt uit het restafval. Daarnaast kan GFT/etensresten gebruikt worden als grondstof voor bijvoorbeeld compost. Er zal een campagne worden gestart om inwoners te stimuleren om GFT/etensresten voortaan in de groene container te gooien.

3) Onderzoek na-scheiding
Het college gaat een onderzoek laten uitvoeren naar na-scheiding. Bij na-scheiding hoeven plastic verpakkingen, blik en drinkpakken niet door de burger thuis gescheiden te worden, maar worden deze grondstoffen er door een machine achteraf uitgehaald. Wellicht is dit een betere keuze voor Papendrecht? Er zijn steeds meer gemeenten die overschakelen van bronscheiding naar na-scheiding. Rotterdam is het meest recente voorbeeld

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.