PAB stelt vragen over voorlichting inwoners omtrent GenX

22 juli 2016

PAPENDRECHT -  Van chemiebedrijf DuPont is bekend dat het jarenlang onrechtmatig de gevaarlijke stof C8 ofwel PFOA heeft uitgestoten. Inmiddels is daar veel ophef over en lopen er onderzoeken. Chemours, dat DuPont heeft overgenomen, produceert de stof GenX, de opvolger van C8. Volgens deskundigen is deze stof mogelijk net zo schadelijk. Het Papendrechts Algemeen Belang vindt dat Papendrechtse bewoners hierover te weinig worden voorgelicht en stuurde de gemeente onderstaande brief. Veel informatie en de laatste ontwikkelingen omtrent de uitstoot van C8 en GenX is overigens hier te vinden: https://cms.dordrecht.nl/pfoa#anchor938059151.

"Recent heeft de Volkskrant (artikel 20 juli 2016) en het AD (vandaag) gepubliceerd over Chemours en de luchtvervuiling die door dat bedrijf op dit moment wordt veroorzaakt door GenX. Deze stof die volgens wetenschappers vrijwel identiek is aan PFOA, ook wat betreft schadelijke effecten wordt dus momenteel door Chemours via de lucht verspreid en kan ook in Papendrecht neerslaan e.e.a. afhankelijk van de windrichting en mogelijk andere factoren.

Inmiddels is ons bekend dat de inwoners van Dordrecht en Sliedrecht, gezien vanuit de verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid die de gemeenten dragen, door hun gemeentebestuur direct na de berichtgeving in de pers over GenX vandaag en gisteren zijn geinformeerd. De inwoners van Papendrecht zijn echter NIET geinformeerd (laatste bericht op de gemeentelijke website is van begin juni) terwijl er wel een grote vraag naar informatie is onder de bezorgde inwoners. We constateren dat het gemeentebestuur het blijkbaar wel belangrijk vindt om de inwoners te informeren over een relatief onschuldige plant als Bereklauw maar tegelijkertijd het informeren van de bezorgde inwoners over het veel gevaarlijker GenX achterwege laat. De “gevaren” van de Bereklauw staan daarentegen in geen verhouding met de problematiek met het veel gevaarlijker GenX.

Deze handelswijze, of beter gezegd het gebrek aan handelen van het gemeentebestuur, roept bij het PAB enkele vragen op.

1. Wat is het gemeentebestuur van plan te doen met betrekking tot Chemours en GenX?

2. Welke acties zijn al door het gemeentebestuur ondernomen inzake Chemours en GenX?

3. Gezien vraag 2 en 3. Waarom communiceert u dit niet (zonodig periodiek) met de inwoners van Papendrecht?

4. Bent u van plan de inwoners op korte termijn en ook de komende tijd alsnog beter en sneller te informeren over Chemours en GenX? Net zoals de gemeenten Dordrecht en Sliedrecht op dit moment?"

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.