Weigering vergunning nieuwe vestiging van Korteland Rijwielen blijft de gemoederen bezighouden

01 december 2017
Weigering vergunning nieuwe vestiging van Korteland Rijwielen blijft de gemoederen bezighouden

PAPENDRECHT - Afgelopen woensdag 29 november j.l  stond het dossier Korteland wederom op de agenda van de commissie ruimte van de gemeente Papendrecht. Dit op verzoek van Onafhankelijk Papendrecht bij monde van Ruud Lammers, fractievoorzitter OP. Daarvoor sprak op verzoek van OP en namens de Korteland Rijwielen de heer Aad Verkade, branchemanager in aangaande de actuele wijzigingen die zich ook voordoen bij de bij de BOVAG aangesloten fietsenwinkels annex reparatie. Korteland Rijwielen is namelijk aangesloten bij de BOVAG.

Door Verkade werd duidelijk aangegeven dat de fietsenwinkel van de afgelopen jaren niet meer de fietsenwinkel is van de toekomst. Er worden mede door fabrikanten andere eisen gesteld. Men wil meer m2 showroom-winkelruimte voor het hedendaagse assortiment. Dat de huidige situatie op zich een lastige lijkt gelet de Koersnotitie Detailhandel voor Korteland Rijwielen moet juist een uitdaging zijn voor een gemeente als Papendrecht om nu naar de mogelijkheden te kijken, gelet hetgeen alle veranderingen in de detailhandel er aan zit te komen. De detailhandel anno nu gaat de komende jaren verder veranderen volgens de heer Verkade. Hij bood aan de gemeente Papendrecht in deze zaak als BOVAG te willen adviseren gelet hun expertise en contacten. Ook in Zuid-Holland is met toestemming van de provincie het in een aantal gemeenten wel gelukt een oplossing te zoeken. Het gaat in deze allemaal om het woordje volumineuze detailhandel. Korteland Rijwielen mag daardoor wel reparatiewerkzaamheden en straks ook vuurwerk verkopen, maar geen showruimte en/of fietsen verkopen. Advisering mag weer wel. Fietsen worden derhalve in de winkel op Winkelcentrum Westpolder verkocht. Ook daar is reparatie en dat blijft zo ook na de verbouwing.   

Hierna ging de heer Lammers namens OP zijn agendapunt verder toelichten. Zijn verzoek om toch de wil om er uit te komen vond geen tot weinig gehoor. De Christenunie staat er wel wat meer open voor. Maar Rens van Hal namens D66 had er meer dan genoeg van en verwees uitsluitend naar de rechter. “Laat die maar een oordeel geven! Dit leidde weer tot een reactie van OP dat er op dit moment een dure schikking moet worden getroffen met een andere rechtszaak die de gemeente verloren heeft: dossier Rivierendriesprong. “Waar staat D66, maar ook de VVD als het ondernemers betreft?” Aldus Ruud Lammers.

Het CDA vindt het een zaak van het college.  De VVD vind het een gelopen koers en staat 100% achter haar eigen wethouder Anouk van Eekelen, die er door omstandigheden zelf niet bij kon zijn. Zij werd vervangen door wethouder Hoogland. Het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) kaartte bij monde van de heer Jaap Hoogeveen toch nog even de beheersverordening alsmede de koersnotitie detailhandel aan. Deze koersnotitie was destijds raadsbreed geaccepteerd, maar de huidige situatie en die zich nogmaals zou kunnen voordoen als een detailhandel niet is onder te brengen in Winkelcentrum de Meent. Kortom, de koersnotitie zou wel eens kunnen gaan bijten in de komende jaren. Volgens het PAB moet hier goed naar worden gekeken.

Wethouder Hoogland beantwoordde de vragen voor zover als mogelijk en gaf ook aan dat hij de diverse standpunten mee zal nemen naar het eerstvolgende collegeoverleg. Binnenkort komt er een schriftelijke reactie van de gemeente Papendrecht naar de adviseur van Korteland Rijwielen op de laatst ingediende zienswijze en concept nieuwe vergunningaanvraag met beperkte detailhandel.

Zowel adviseur als de heer en mevrouw Korteland, alsmede de in de onderneming werkzame familieleden hopen op een goed en constructief overleg met de gemeente nu en in de toekomst. “Bij een rechtsgang is geen van de partijen gediend”, aldus de woordvoerder van Korteland Rijwielen. Deze vergadering was van de politiek en niet namens en van Korteland Rijwielen. Wordt vervolgd dus.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.