College blijft bij weigering vergunning aan Korteland Rijwielen

24 oktober 2017
College blijft bij weigering vergunning aan Korteland Rijwielen

PAPENDRECHT - Op maandag 23 oktober werd er in het gemeentehuis vergaderd over de situatie van Korteland Rijwielen, die strijdt voor een vergunning om fietsen te mogen verkopen aan de Coornhertstraat.

De gemeente heeft onlangs een 'Voornemen last onder dwangsom' bepaald bij iedere overtreding van Korteland. Het gaat dus handhaven in verband bij overtreden van het bestemmingsplan, dat wettelijk is vastgelegd.

De twee lokale partijen PAB en OP zijn van mening dat er een uitzondering kan worden gemaakt binnen deze wetgeving. De adviseur van Korteland Rijwielen ziet zelf namelijk wel mogelijkheden en heeft dit voorstel aan alle politieke partijen gestuurd.

André Stremler (PAB): "Kijk naar wat er wel mogelijk is en kijk niet wat er mogelijk een beletsel zou kunnen zijn".

Lammers (OP): "Waar zit rek binnen de regels? We moeten en kunnen hierin maatwerk leveren als gemeente. Wij denken dat het mogelijk is".

Burgemeester Moerkerke gaf als handhaver vervolgens aan:
"Volgens de wet zijn twee soorten detailhandel, namelijk gewone detailhandel en volumieuze detailhandel. Volgens het bestemmingsplan mag er alleen volumieuze detailhandel worden gevoerd aan de Coornhertstraat en daar valt een bouwmarkt wel onder met 20% nevenproducten, maar geen detailhandel. En fietsverkoop mocht de bouwmarkt wel doen, aangezien het onder de 20% nevenproducten valt. Maar enkel en alleen fietsverkoop mag volgens de wet niet.

We hebben geconstateerd dat er niet direct fietsen wordt verkocht. Echter mag er geen showroom zijn. Dus ruimte die voor publiek toegankelijk is, dat wordt showroom genoemd, daar mogen geen fietsen worden getoond, zelfs niet in ingepakte staat.

Ik zal dus als burgemeester moeten handhaven.

Het is ons allemaal niet helemaal duidelijk, wat wel en wat niet onder showroom valt, dus dat moeten we als college aan Korteland Rijwielen duidelijk maken, daar gaan we het morgen in de collegevergadering over hebben."

De partijen uit het college (VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, CU en SGP) gaven aan geen mogelijkheden te zien om een uitzondering te maken.

Lichtenberg (CDA): "Ik ben er persoonlijk diep ingedoken, maar heb echt geen gaatje gevonden, ook niet in de studie van de heer Lammers. Als de ondernemer en de gemeente er samen niet uit komen, dan zijn er rechters om de een of de ander gelijk te geven. Laat alsjeblieft die rechtsgang dan maar zijn beloop hebben".

Trijntje van Es (D66): "We zijn het niet eens met deze wet, maar deze moet wel worden gehandhaafd. Er zijn andere belanghebbenden, zoals eigenaren van panden op De Meent. En zij kunnen naar de rechter gaan en en claim indienen, wat de gemeente dan moet betalen".

De betreffende vergadering is terug te kijken via http://c.connectedviews.com/01/SitePlayer/gemeente_papendrecht?session=11883 (agendapunt 7)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.