Sint-Jorisdag bij scouting van Brederode

23 april 2018
Sint-Jorisdag bij scouting van Brederode

PAPENDRECHT - Afgelopen zaterdag 21 april is bij scouting van Brederode uitvoerig stil gestaan bij Sint-Jorisdag. 's Morgens werd zoals bij elke opkomst de vlag gehesen. Overdag waren er de gewone opkomsten, maar 's avonds werd het een feestje.

Eerst werd door voorzitter Radbout van den Bovenkamp het vuur in de kampvuurkuil ontstoken. Waarna de legende van Joris en de draak werd opgevoerd in aanwezigheid van alle speltakken, ouders en belangstellenden.

Voor wie de legende niet kent:

" Jaren geleden leefde er een koning en was er een vuurspuwende draak. De draak eiste elk jaar een meisje op. De koning trok elk jaar een naam van een meisje uit zijn koninkrijk, maar dit keer stond de naam van zijn dochter op het briefje. Hij schrok en wilde zijn dochter niet opofferen aan de draak. Alle ridders en dappere mannen werden opgeroepen om de draak te doden. En wie dat lukte mocht met zijn dochter trouwen. Er was één man in de stad die de draak wel durfde doden, maar hij was maar een gewone boer. Hij heette Joris. Joris meldde zich, maar had geen uitrusting. Deze mocht hij lenen en zo ging hij op pad. In de verte hoorde hij het gehijg en gebrul van de draak. De draak spuwde vuur naar Joris, maar Joris vocht dapper terug. Zowel Joris als de draak leverden een zware strijd. Ze liepen beiden verwondingen op, maar na een paar uur strijd bracht Joris de draak de genadeklap toe en de draak viel kreunend en steunend dood neer. Hij nam het zwarte bloed van de de draak mee terug naar de koning. De koning feliciteerde hem. De koning sloeg Joris tot ridder en vanaf toen heette Joris Sint Joris."

Na de legende van Sint Joris werden er door alle speltakken stukjes opgevoerd, onder het genot van appelcrumble en later ook nog popcorn gemaakt door de kampvuurkok.
"Wij gaan op berenjacht ...", "hallo allemaal ...", de pinguindans, diverse toneelstukjes, zang en de "Fitlala" maakten van de avond een feest!

De Sint-Jorisdag werd traditioneel afgesloten met het gezamelijk opzeggen van de scoutingbelofte.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.