De Wantijbrug wordt vanaf 1 mei flink aangepakt

03 april 2019
De Wantijbrug wordt vanaf 1 mei flink aangepakt

DORDRECHT - Vanaf 1 mei 2019 is het zover, dan wordt de Wantijbrug In Dordrecht aangepakt, zo meldt Rijkswaterstaat. Ook voor Papendrecht heeft dit gevolgen, want de brug ligt op de N3 vlak bij Papendrecht.

De werkzaamheden zullen tot september 2019 duren en waren hoogst nodig; de brug kampt immers met materiaalmoeheid door het vele verkeer dat erover rijdt. Aannemer Volkerbrug neemt de brug dus grondig onder handen om alles veilig te houden. Sterker nog, ze moet een voorbeeldbrug in Nederland worden. Ze krijgt namelijk als eerste in Nederland een nieuwe standaard voor bediening, besturing en bewaking, het zogeheten 3B-Bouwblok. Wat is dat precies? En wanneer zal er tijdelijk hinder zijn en voor wie?

3B-bouwblok

Het nieuwe bouwblok combineert zowel de bediening en de besturing, als de bewaking van een brug. Alle software en hardware wordt samengebracht in dezelfde apparatuurkast. Dit zorgt voor een systeem dat een stuk minder ingewikkeld is dan de huidige systemen op bruggen, waar vaak verschillende kasten of tools zijn voor verschillende handelingen. Dit wordt dan ook de nieuwe standaard, 3B genoemd. Een eerste stap komt er dus bij ons en dat is een heuse eer, want Rijkswaterstaat wil het systeem op termijn over veel meer bruggen en sluizen uitrollen. Echter, dit zullen ze enkel doen als het 3B-bouwblok succesvol op onze brug geïmplementeerd kan worden. Is dat het geval, dan komt er een landelijke bediening over de waterwegen volgens de 3B-standaard, die dan storingen moet voorkomen en een efficiëntere werking zal garanderen.

Tijdelijke hinder?

Rijkswaterstaat heeft overigens nog andere grote plannen voor onze regio. Ze willen namelijk voor de A15 tussen onze gemeente en Sliedrecht voor een betere doorstroming naar de Rotterdamse haven zorgen. Daar schreven we vorig jaar al over. Deze werkzaamheden en de bijkomde hinder laten nog even op zich wachten. Maar hoe zit het met de werkzaamheden aan de Wantijbrug? De hinder komt er vooral voor de scheepsvaart: vanaf 1 mei tot 2 september zal de doorgang voor schepen hoger dan 6,25 meter geblokkeerd zijn op het Wantij. Deze zullen in die periode omgeleid worden wanneer ze van of naar de jachthaven Westergoot willen. Tussen 1 en 5 augustus, en later ook tussen 9 en 12 augustus, komt er een volledige stremming voor de scheepsvaart op het Wantij; geen enkel schip kan dan langs de brug. Voor het autoverkeer is de hinder beperkter. In de periode voor 1 augustus wordt er nu en dan al een nachtafsluiting gepland, wat vooral vervelend kan zijn voor transportbedrijven. Van 1 tot 5 augustus wordt al het verkeer dat via de brug verder wil rijden op de N3, of het nu van Dordrecht of van Papendrecht komt, omgeleid.

Aangezien niet alle momenten waarop de brug afgesloten wordt nu al bekend zijn, kunnen transporteurs voor onverwachte situaties komen te staan. Onverwacht omrijden zorgt voor tijdverlies en dus ook vaak voor extra kosten. Iets waar managers van logistieke bedrijven, zoals we er in de Drechtsteden vele hebben, het beste alvast rekening mee kunnen houden. Goed voorbereid zijn op de impact van verkeersproblemen is dus de boodschap; er zijn verschillende aanbieders op de markt die daar oplossingen voor bieden. Zo zijn er bijvoorbeeld slimme tracking apps, die erg nauwkeurig kunnen volgen welke verplaatsingen een voertuig afgelegd heeft, binnen welk gebied en binnen welke tijd dit gebeurd is – bijvoorbeeld met de oplossing van deze producent. Op deze manier kan een manager zien hoeveel tijd er gemiddeld gecalculeerd moet worden voor extra vertragingen. Overigens, hier vind je een overzicht van de verschillende fases van de wegwerkzaamheden, voor zover die nu al bekend zijn. Zo kan er toch al vooruit gepland worden, zowel in de scheepsvaart als bij het wegtransport.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.