Reuzenrad op het Slobbengors blijkt 1 april grap

02 april 2009

PAPENDRECHT - Het onderstaande bericht, dat Papendrecht.net op 30 maart 2009 had geplaatst, blijkt een ludieke "1 april" grap te zijn.
Vanochtend ontving de redactie de onderstaande afbeelding, dat overigens met een glimlach werd ontvangen.

Ook andere media zoals De Klaroen en Het Kontakt bleken het bericht prominent in hun krant te hebben geplaatst. De Klaroen had zelf een uitgebreid interview met de burgemeester gehouden! Het college van B&W en diverse ambtenaren hebben hun rol derhalve overtuigend gespeeld.

Wat overigens wel flauw was, is dat er in het bericht geen enkele link was naar 1 april: er werd totaal geen datum genoemd. Verder was het bericht zelf niet op 1 april verstuurd. En één van beide hoort eigenlijk wel bij een echte 1 april grap, anders wordt het toch wel heel lastig om dit soort berichten te ontmaskeren...

Slobbengors Papendrecht


PAPENDRECHT - De gemeente Papendrecht heeft zich bereid verklaard in principe medewerking te verlenen aan het verzoek van een consortium van bedrijven om op het Slobbengors in Papendrecht een toeristisch/recreatieve voorziening te realiseren. De engineering hiervan zal worden uitgevoerd door het gerenommeerde Papendrechtse ingenieursbureau Iv-Groep. De te ontwikkelen voorziening zou moeten dienen als trekpleister voor Papendrechtse en niet-Papendrechtse recreanten en (dag)toeristen van alle leeftijden.

Iv-Groep verwierf wereldwijde faam met het ontwerpen van het reuzenrad in Londen en vervolgens met het hoogste reuzenrad ter wereld in Beijing, maar stond ook in de regio Drechtsteden en omgeving aan de wieg van diverse werken, zoals de loopsteiger in het Vijverpark, de reconstructie van de Burgemeester Keijzerweg in Papendrecht en enkele 19e eeuwse bruggen in Dordrecht.

Burgemeester en wethouders stellen het bijzonder op prijs dat het initiatief om een extra dimensie aan Papendrecht én de regio toe te willen voegen, uit de Papendrechtse samenleving zelf komt. Zij juichen verder toe dat ernaar wordt gestreefd de voorziening in de toekomst uit te breiden met andere vormen van vrijetijdsbesteding en/of toerisme.

'Samen stad aan het water'
Het college baseert zijn standpunt op twee doelstellingen: enerzijds zou de locatie zó populair moeten worden dat meer (jonge) recreanten en dagtoeristen Papendrecht bezoeken. Anderzijds is het een lang gekoesterde wens van Papendrecht om de verbinding met Dordrecht en Zwijndrecht te accentueren c.q. versterken. Papendrecht voert immers samen met deze en andere Drechtsteden het motto ‘Samen stad aan het water’.
Een ander uitgangspunt (vastgelegd in de Structuurvisie) zou moeten zijn, dat het past in de recreatief belangrijke as Biesbosch – His torische binnenstad Dordrecht – Papendrecht – Molens Kinderdijk / Groene Hart.

Tijdens oriënterende gesprekken is het Slobbengors als voorkeurslocatie uit de bus gekomen. Een deel van dit gebied heeft de bestemming ‘recreatieve doeleinden’ en ‘groenvoorzieningen’. De mogelijkheden van deze en eventuele alternatieve locaties met eenzelfde bestemming worden de komende maanden nauwgezet bekeken. Ook de consequenties van een dergelijke voorziening voor de direct-omwonenden, (sport)verenigingen, bedrijven in de omgeving en de buurgemeenten - te denken valt aan (geluids)overlast, parkeerbehoefte, bereikbaarheid, verkeersstromen, milieu, enz. - zullen daarbij zorgvuldig worden afgewogen.
In het verleden zijn zowel bij de ideeën voor de Floriade 2012 als in het regionaal toeristisch project Hollands Glorie als in het kader van citymarketing verschillende vormen van een toeristische trekpleister de revue gepasseerd: een uitkijktoren (met eventueel restaurant), een reuzenrad, een grote kabelbaan en/of een watertaxi. Een reuzenrad wordt op dit moment gezien als meest aantrekkelijke en meest haalbare optie vanwege de combinatie tussen uitzicht over de omgeving en vermaak voor (Papendrechtse en niet-Papendrechtse) kinderen, jongeren én volwassenen.

Na afronding van de nodige onderzoeken krijgen belanghebbenden nog uitgebreid de gelegenheid om hun mening te geven over de eventuele nieuwe voorziening. Ook (sport)verenigingen die direct en indirect gevolgen kunnen ondervinden van het plan kunnen binnenkort meer gedetailleerde informatie verwachten.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.