Zwerfafval in Papendrecht verminderen

27 maart 2019 door Hennie van der Zouw
Zwerfafval in Papendrecht verminderen

PAPENDRECHT - Wethouder Kees de Ruijter was de afgelopen week van donderdag tot en met zaterdag te gast bij verschillende activiteiten om zwerfafval in Papendrecht te verminderen. Zo was hij bij Gemiva in De Kooy, deelde hij ZAPhesjes uit, was hij bij De Wielen in de klas en aanwezig bij de opschoondag. 

In Papendrecht zijn ruim 200 ZAPpers (ZwerfAfvalPakkers) actief. Vorige week kregen zij allemaal een nieuw hesje, zodat Papendrechtse ZAPpers beter herkenbaar zijn als zij aan het ZAPpen zijn.
Wethouder Kees de Ruijter reikte donderdag 21 maart de eerste twee hesjes uit aan Jan Willem en Jaap, en heeft beiden een groot compliment gegeven voor het mooie werk wat zij doen. Zij ruimen namelijk al jaren zwerfafval in De Kooy, met name de omgeving rond Gemiva Variant  aan de Pieter Zeemanlaan waardoor bewoners wel vaker zeggen: ‘Wij wonen in het schoonste stukje van Papendrecht. ‘

De kinderen van groep 7 en  8 van IKC De Wielen gaan de komende tijd  regelmatig de wijk Middenpolder in om zwerfafval te rapen. Dit is een idee van de leerlingenraad. De aftrap was vrijdag 22 maart. Wethouder Kees de Ruiter gaf het startsein met een groepsgesprek in de klas, waarna de kinderen het schoolplein en de straten rondom De Wielen schoon maakten.

Zaterdag 23 maart waren tijdens de landelijke opschoondag veel Papendrechtse ZAPpers  actief. Twintig van hen liepen in hun nieuwe, herkenbare hesjes vanaf het sportcentrum ZAPpend naar De Markt. Met elkaar raapten ze meer dan veertig zakken afval bij elkaar en daardoor zien de Kraaihoek, het Vondelpark en een stukje van de Westpolder er weer netjes uit. ZAPper Leen van der Linden was deze dag actief in natuurgebied polder Nieuwland. Zijn doel is om elk voorjaar dit gebied te ontdoen van zwerfafval. Daarnaast is deze ZAPper regelmatig te vinden in het Park Noordhoekse Wiel en in de wijk Westpolder. Leen is al ZAPper sinds 2006. De bewoners van Matena/Oosteind ruimden zoals elk jaar met elkaar het Oosteind, de Tiendweg en de Tiendzone op. Na koffie en thee om 09.30 gingen zij met elkaar aan de slag, voordat het groen weer uitloopt. De ZAPers die zich zaterdag met veel inzet en plezier inzetten om Papendrecht weer een stukje schoner te maken, roepen iedereen op na te denken en geen plastic en ander afval in de openbare ruimte te gooien. Weg is immers niet weg.

Wilt u ook ZAPper worden? U bent van harte welkom. Meld u aan via wijkgerichtwerken@papendrecht.nl of t. 14078 en u ontvangt een afvalgrijper, handschoenen en afvalzakken. ZAPpers Papendrecht kunt u volgen op www.puurpapendrecht.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.