René van Engelen lijsttrekker GroenLinks gemeenteraadsverkiezingen 2014

14 oktober 2013
René van Engelen lijsttrekker GroenLinks gemeenteraadsverkiezingen 2014

PAPENDRECHT - De leden van GroenLinks Papendrecht hebben zaterdag 12 oktober 2013 tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV) René van Engelen tot lijsttrekker gekozen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014.

De A.L.V. werd gehouden in Jeugd Centrum Interval. De leden werden getrakteerd op een heerlijk ontbijt. Voorzitter van GroenLinks Drechtsteden, Vincent Mom, leidde de vergadering. De lijst zoals deze is voorgesteld door de kandidatencommissie werd in zijn geheel overgenomen door de ALV. De lijst voor de verkiezingen in maart 2014 ziet er voor GroenLinks Papendrecht als volgt uit:
 
1. René van Engelen
2. Jennie Vos
3. Bert Grimmius
4. Mirjam Blom-Korteland
5. Willy Zijlmans
6. Bert de Jong
7. Jan-Anne Bos
8. Aagje Baarts
9. Arie Prins
10. Maria Zaal-Kwaak
 
René en Jennie zijn de huidige gemeenteraadsleden voor GroenLinks. Maria is lijstduwer. Zij is wethouder geweest in Papendrecht. 
Als afsluiting van de vergadering waren er bloemen en lekkere GroenLinks cupcakes. 
 
René van Engelen gaf in zijn speech aan waar GroenLinks Papendrecht voor gaat in de komende vier jaar: (Zie hieronder)
 
"WERK!
Het roer moet om. Er moet werk komen voor mensen. Het is onnodig dat jonge mensen thuis zitten en volwassenen hun baan verliezen. Daar willen we wat aan doen. We hebben een regionaal plan om meer werk te scheppen. De regio is sterk en kent een aantal grote werkgevers als Boskalis, IHC en Fokker. Zij zitten te springen om mensen. Wij moeten zorgen dat er goede opleidingen zijn die mensen aan een baan bij deze bedrijven helpen. Ook moeten we het midden- en kleinbedrijf steunen. Vooral duurzame bedrijven verdienen volop de ruimte.
 
Banen in plaats van wethouders
Als GroenLinks hebben we ons de afgelopen vier jaar boos gemaakt over het feit dat dit college van PAB, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met 5 wethouders is aangetreden. Papendrecht kan gewoon af met 3 wethouders, net als in het verleden. Als we het gewoon met 3,0 fte wethouders hadden gedaan, hadden we bijvoorbeeld de afgelopen vier jaar 9 mensen met een VMBO diploma aan het werk kunnen hebben! Dit kun je zeker in een tijd van crisis  niet maken. Dat moet de volgende periode anders!
 
Onderwijs
Voor de toekomst is onderwijs belangrijk. Dit college heeft onderwijs op één gezet, maar laat dat niet zien in haar daden. Op onderwijs wordt juist heel veel bezuinigd! Kinderen verdienen het om in goede gebouwen goed onderwijs te krijgen. Dat moet de komende vier jaar anders!
 
GROEN
We moeten zuinig zijn op ons milieu. Vervuilende bedrijven moet je weren. Investeren in duurzaamheid. We zijn er trots op dat Papendrecht een groene gemeente is. Dat willen we zo houden. We willen fijnstof terugdringen in onze lucht, de concentratie fijnstof in de Papendrechtse lucht is te hoog.
 
Geen schaliegasboringen
GroenLinks Papendrecht heeft een motie ingediend waarin de raad zich uitspreekt tegen schaliegasboringen in Papendrecht. Deze boringen zijn schadelijk voor mens en milieu. Reeds 68 gemeenten hebben zich schaliegasvrij verklaart. Het CDA en de ChristenUnie hebben al uitgesproken de motie te zullen steunen. De VVD zal dat zeker niet doen. We zijn teleurgesteld dat het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) bij monde van fractievoorzitter André Stremler, niet voor de motie is en zich dus niet verzet tegen schaliegasboringen in Papendrecht. Juist door je als gemeente uit te spreken tegen schaliegas voer je de druk op bij minister Kamp om de boringen niet toe te staan. Tot nu toe heeft de druk van gemeenten die zich schaliegasvrij hebben verklaard, al effect gehad: het besluit is uitgesteld. Wie weet bezint het PAB zich nog. Voor GroenLinks is het een essentieel punt: wij willen geen schaliegasboringen in Papendrecht!
 
Rivierendriesprong
Als GroenLinks Papendrecht zijn we tegen een (uitgebreide) milieuvergunning voor het bedrijf 'De Rivierendriesprong'. Dit bedrijf luistert niet naar omwonenden die veel overlast van het bedrijf hebben. Er is inmiddels een dwangsom opgelegd. We hebben als GroenLinks bij het college aangegeven wat onze zes argumenten zijn waarom dit bedrijf geen uitgebreide vergunning moet krijgen. Deze zijn na te lezen op mijn blog: http://renevanengelengroenlinkspapendrecht.blogspot.nl/

ZORG
De regering heeft een aantal grote decentralisaties in gang gezet. Zo komt de jeugdzorg geheel naar de gemeenten, dit geldt ook voor de zogenaamde Participatiewet. Dit gaat wel gepaard met grote bezuinigingen. In de regio en in Papendrecht maken we ons sterk dat dit op een goede manier gebeurt. Het moet niet zo zijn dat mensen tussen wal en schip raken, dat jongeren niet de opvang en hulp krijgen die ze nodig hebben, dat gezinnen in de knel komen, dan ouderen vereenzamen, dat verenigingen hun deuren moeten sluiten en dat mensen met een beperking geen werk meer hebben! 

Als GroenLinks gaan we de komende periode voor een sterk Papendrecht dat werk maakt van WERK, GROEN en ZORG!"

Aldus Rene van Engelen.

Op de foto: De nrs. 1, 2 en 3 van de lijst. Links Bert Grimmius (nr. 3), in het midden Jennie Vos (nr. 2) en rechts René van Engelen (lijsttrekker)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.