Andre de Jager benoemd tot Stadsorganist van Papendrecht

23 februari 2016
Andre de Jager benoemd tot Stadsorganist van Papendrecht

PAPENDRECHT -  Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de heer André de Jager (1964) benoemd tot Stadsorganist van Papendrecht. De Jager kreeg zaterdag 20 februari 2016 tijdens zijn jubileumconcert in de Bethlehemkerk in Papendrecht van burgemeester De Bruin de eretiteltoegekend en de bijbehorende oorkonde uitgereikt.

De heer De Jager heeft een zeer imposante staat van dienst als organist en componist voor orgel, koor, solozang en instrumentale muziek. Hij is zowel in binnen- als buitenland gelauwerd voor zijn prestaties. Sinds 1985 is De Jager hoofdorganist van het Blank-orgel in de Bethlehemkerk in Papendrecht. Hij studeerde onder andere bij Jan Bonefaas in de Grote Kerk in Gorinchem (improvisatie), bij Ben van Oosten in de Grote Kerk in Den Haag (literatuur) en bij Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin in de Saint-Sulpice in Parijs (improvisatie en literatuur). In mei 1998 volgde De Jager een masterclass interpretatie en registratie bij de Parijse organist Jean Guillou. In 1979 en 1980 won hij het Nationale Orgelconcours in Elburg.

Onderscheidingen
Vanwege zijn vele verdiensten in de muziek, zowel in binnen- als buitenland ontving De Jager op 16 januari 2010 de Koninklijke Onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg in 2010 ok het Draaginsigne in Zilver van de PKN-kerk in Nederland uitgereikt vanwege het vervullen van de functie van kerkorganist gedurende 25 jaren. Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek is De Jager door de Société Académique d'éducation et d'encouragement 'Arts, Sciences, Lettres' in Parijs op 1 april 2007 onderscheiden met een Bronzen Medaille en op 14 juni 2014 met een Zilveren Medaille.

Jubileumconcert
De Jager geeft sinds 1976 concerten in binnen- en buitenland. Hij heeft talloze plaat-, cd-, radio-, tv- en dvd-opname op zijn naam staan. Hij geeft orgel- en muziektheorielessen en componeert voor orgel, koor, solozang en instrumentale muziek. Afgelopen zaterdag werd met het concert in de Bethlehemkerk gevierd dat het 6 maart 2016 precies 40 jaar is geleden dat De Jager zijn eerste orgelconcert (in de Chr. Ger. Kerk in Sliedrecht) gaf.

De eretitel van Stadsorganist van Papendrecht is een blijk van waardering van het gemeentebestuur voor de uitmuntende staat van dienst van de heer De Jager. De Stadsorganist kan een bijdrage leveren aan het behoud van de orgelcultuur, kan nieuwe doelgroepen betrekken bij orgelles, deskundigheid op het gebied van orgelbouw en orgeltechniek overdragen en educatieve projecten organiseren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.