Met een traplift langer zelfstandig

18 februari 2019
Met een traplift langer zelfstandig

PAPENDRECHT - Meestal willen mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen en, waar mogelijk, meedoen in de samenleving. In sommige gevallen heeft u daar hulp bij nodig, omdat u bijvoorbeeld door leeftijd, ziekte of een beperking niet alles zelf meer kunt doen. Wanneer het steeds meer moeite kost om trappen te lopen, kan een traplift een uitkomst zijn. Bij de gemeente Papendrecht kunt u deze via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aanvragen. Of u in aanmerking komt voor vergoeding, is onder andere afhankelijk van uw leeftijd en huidige woonsituatie 

Wat en voor wie is de Wmo?
Degenen die zich niet meer goed staande kunnen houden in en om het huis, niet meer deel kunnen nemen aan maatschappelijke bezigheden, of die een veilige of beschermde woonomgeving nodig hebben, kunnen via de Wmo van de gemeente hulp ontvangen; in de vorm van algemene voorzieningen of maatwerkvoorzieningen.

Wat doet mijn gemeente?
De gemeente Papendrecht zorgt voor de algemene voorzieningen, zoals een klussendienst, of een boodschappen-, maaltijden-, en vervoersservice. Maar u kunt in deze context ook denken aan maatschappelijke activiteiten in de buurt. Een algemene voorziening is voor iedereen vrij toegankelijk. U heeft hiervoor geen indicatie nodig.

Wat doet de sociale dienst?
De Sociale Dienst Drechtsteden regelt de Wmo-maatwerkvoorzieningen voor onder andere de inwoners van Papendrecht. Een voorbeeld hiervan is een woningaanpassing als de traplift. Hiervoor heeft u van de sociale dienst wél een indicatie nodig.

Vergoeding
Vergoeding voor een traplift kunt u via de Wmo van de gemeente Papendrecht aanvragen. Er kunnen twee soorten vergoedingen worden gegeven: de Wmo-vergoeding en een vergoeding vanuit het persoonsgebonden budget (pgb).

In natura
De Wmo-vergoeding is een vergoeding in natura. U heeft hierbij geen invloed op de keuze van de traplift; uw gemeente bepaalt welke traplift bij u geplaatst wordt.

Pgb
Bij een vergoeding vanuit het pgb, kunt u wél zelf uw traplift kiezen. U krijgt hierbij een bepaald bedrag toegekend, waarmee u de traplift kunt kopen die uw voorkeur heeft. U kunt zélf een offerte opvragen voor een traplift.

Eigen bijdrage
Zowel bij de Wmo-vergoeding als bij vergoeding uit het pgb, moet u rekening houden met een verschuldigde eigen bijdrage.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.