Ingezonden brief Ad Tromp: 'Hoe kunnen we ons gedrag verbeteren?'

04 februari 2019
Ingezonden brief Ad Tromp: 'Hoe kunnen we ons gedrag verbeteren?'

PAPENDRECHT - Ad Tromp ziet met lede ogen toe hoe de maatschappij verandert, ook in Papendrecht:

"Insectenhotel in Oostpolder vernield. Daders onbekend. Wie doet zoiets. Maar we zien dit helaas vaker. Nu is het in Papendrecht, een volgend keer ergens anders.

Alles gaat daarbij om gedrag maar ook bij andere zaken die we zo normaal als wat vinden maar toch gaat het steeds maar mis. Doen we maar wat tegenwoordig. Kennen we niet meer tegen regels en hebben we moeite met gezag?

Was het vroeger anders. In mijn jeugd, niet te vergelijken met de hectische wereld waarin ouders nu leven. Als één verdiener redt het niet meer dus er is van alles te regelen met je kinderen. Niemand lijkt een keer te zeggen “break”. Wijkagenten hadden we niet, want de politie had een eigen bureau en iedere gemeente had zijn eigen agenten. En zij kenden de inwoners! Zo simpel lag dat toen. En ouders sprake met elkaar over hun kinderen. Kunnen we nu met elkaar spreken of aanspreken. Zeggen we niet te snel van “mijn kind doet zoiets niet”.

Maar het moest anders. We wisten het opeens allemaal beter. Het kon beter en goedkoper. Nou daar blijkt toch wel een wereld tussen te liggen. Zie ook het openbaar vervoer. Verandering en goedkoop kan toch wel weer een duurkoop betekenen. De marktwerking viert hoogtij en beter wordt het niet. Zo werden dus vaste waarden en normen in ons leven uitgehold. En nu zien we en voelen de gevolgen van al die bezuinigingen en gedragsveranderingen die je er gratis bijkrijgt. Krijgt mijn kind vandaag wel of geen onderwijs en kan ik mijn zorgkosten nog betalen  is er voor mij een (betaalbare) woning en gaat zo maar door. Overal vrijwilligerswerk waar eerst voor werd betaald. Als in de zorg de vrijwilliger wegvalt lijkt veel in te storten. Wat voorheen aantrekkelijk was om er te werken daar draait men het hoofd voor om. Elders wordt beter betaald en lijkt er meer respect te zijn.

Met het respect ging ook ons gedrag blijkbaar mee veranderen. Andere tijden zullen we maar zeggen.  Zoals gezegd we wilden het allemaal anders en minder betuttelend. Het gaat om ons gedrag van nu tegenover anderen en in onze maatschappij. Want lijkt nu zo te zijn van: ” Alles moet kunnen of gezegd  kunnen worden of geschreven “ en het  liefst daarbij zo luid en duidelijk mogelijk. En als het kan met naam en rugnummer. Het individualisme was er voorheen ( vroeger) minder want men had elkaar ook nodig. Soms denk ik ook wel eens wat is er mis met sociaal zijn/maatschappelijk betrokken en solidariteit. Want  met elkaar bereik je iets. Dus waarom hebben we geen tot weinig respect meer voor onze mensen in het onderwijs, bij de politie en overige hulpdiensten.

In mijn jeugd kreeg je op school ook een cijfer over gedrag. Kinderen waren toen ook best druk. Een cijfer op je rapport en eventueel nog een opmerking er bij. Zouden we nu in deze tijd ons zelf ook een cijfer durven te geven?

In ons huidig gedrag zouden zaken toch als normaal ervaren moeten worden zeker met al die kennis die we toch tot ons nemen. En zeker als iets is afgesproken. Dus waarom geen goede verlichting of zelfs helemaal niet? Waarom geen hand uitsteken of richting aangeven? Toch wel makkelijk voor die ander, gooi ik afval op straat op plantsoen of neem ik het mee naar huis? Waarom ruim ik de hondenpoep van mijn hond niet op? Waarom scheid ik mijn afval niet in restafval, plastic en karton en houd ik ook het vele papier niet apart? Scheelt u nog geld ook in de afvalstoffenheffing. Dit soort dingen en zaken zijn ook in Papendrecht actueel en ergeren mensen zich aan. Simpele zaken en heel gewoon. Laten we er iets aan doen.

Willen we dan toch meer handhaven? Verander er dan wel iets. Laten we dus het eerste stapje gaan zetten en dat is respect voor elkaar. Een kleine stap  en zo makkelijk en hoe oud of jong je ook bent.  Denk niet alleen aan jezelf  maar ook die ander, uw omgeving, uw buren, uw wijk en kortom uw eigen gemeente.

Koester zaken die goed zijn. Kan het beter laat het dan gewoon weten op het juiste plek. Ook in Papendrecht. Denk mee en praat mee en laat zaken als vernieling van nu een insectenhotel in wijk Oostpolder echt tot het verleden behoren".

Aldus Ad Tromp.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.