Arno Janssen vol plannen voor 2019

08 januari 2019
Arno Janssen vol plannen voor 2019

PAPENDRECHT - Sinds mei 2018 is Arno Janssen namens het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) wethouder in de gemeente Papendrecht.

Het PAB was de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen en mocht zelfs twee van de vier wethouders leveren. Voor Arno Janssen is het zijn eerste keer dat hij wethouder is.

Zijn portefeuille bevat de volgende gebieden: groen en milieu, volkshuisvesting, ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling, duurzaamheid en ecologie, cultureel erfgoed en musea.

Het afgelopen jaar was het vrij rustig rond zijn persoon. De oppositie vond het hier en daar zelf té rustig, want wat is er nu eigenlijk gepresteerd? Wat komt er terecht van de plannen die zijn gemaakt?

Papendrecht.net interviewde hem over zijn ervaringen als wethouder en welke plannen hij voor het nieuwe jaar heeft. Maar eerst het volgende:

Arno, je bent bijna een jaar columnist geweest voor Papendrecht.net. Na de verkiezingen ben je hier noodgedwongen mee gestopt. Mis je je column?

“Jazeker, het was een deel van mijn leven. De dagelijkse routine als je opstaat en denkt: waar zal ik het deze week over hebben? Ik mis überhaupt het schrijven. Het laatste grote stuk waar ik aan heb meegeschreven is het coalitieakkoord, en dan ineens 'mag' je niet meer, je wordt dan onderdeel van een collectief en kun je niet meer alleen je eigen geluid maken.

Toen ik begon met de column, was een fractiegenoot mordicus tegen. 'Pas op, voor dat je het weet zeg je iets, wat helemaal niet bij het PAB past, maar dat wordt wel zo gezien’. Maar het mooiste compliment was toch wel tegen het einde van m'n columnperiode, dat hetzelfde fractielid naar me toekwam en zei: 'Je hebt het heel goed gedaan , ik was het eigenlijk met bijna met alle columns wel eens. Je raakte altijd wel de snaar die nodig was voor het lokale geluid.'

Wat vind je van de columns van de fractievoorzitters?

Ik ben blij dat de columns op Papendrecht.net worden voorgezet door de collega-politici. Er zitten geregeld mooie columns bij.

Wat ik minder terugzie bij de anderen, en dat is jammer, is de inhoud die voorop moet staan. Mensen moeten het gevoel hebben: het is goed dat hij het hier over heeft, vaak een actueel onderwerp. Ik mis de 'sense of urgence'. Mijn drijfveer was altijd echt: wat kan de politiek ermee? Wat kan ik agenderen, omdat ik het van belang vind. En niet zelden was het zo dat zaken uit mijn column werden overgenomen door het bestuur of ambtenaren, omdat men de tips wel kon gebruiken.

Sinds eind mei 2018 ben je wethouder in het College van B&W. Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?

Wat me echt opvalt, is hoe relatief gemakkelijk het me afgaat. Het scheelt dat ik al vier jaar raadslid was, dan weet je hoe de hazen lopen. Ik wist ook al ongeveer welke problemen en mogelijke oplossingen er zijn. Het eerste jaar ben je eigenlijk voornamelijk bezig om door te gaan waar het vorige college is opgehouden. Verder moet je ook beslissingen nemen over zaken die het vorige college heeft nagelaten of uitgesteld. Daarna wil je nieuwe accenten zetten, vanuit het nieuwe coalitieprogramma. Dit laatste gaan we nu verder concretiseren en uitvoeren.

Welke concrete zaken staan er in 2019 op het programma?

Ik heb hoge ambities. Vooral op het gebied van groen, leefbaarheid, het mooier maken van Papendrecht. Maar dit kost geld en personele inzet. Heb ik dan de juiste mensen op de juiste plek? Momenteel wordt de hele ambtelijke organisatie doorgelicht. Hiervoor zijn 2 bureau's ingehuurd. Het ene bureau kijkt of er voldoende ambtenaren zijn, ook in vergelijking met andere gemeenten. Het andere bureau onderzoekt of de organisatie kwalitatief op orde is.

Vondelpark
Binnenkort komt er een verkenning over het Vondelpark, samen met alle gebruikers. De vraag is: voldoet dit park nog wel aan de functies die we er aan toekennen? Als een evenemententerrein, als een speelplek, als een hondenuitlaatplek, een visvijver, er gebeurt van alles. Om een voorbeeld te noemen: het rozenperkje ziet er eigenlijk niet mooi uit, het zou eigenlijk veel meer onderhoud moeten hebben, maar dat kost geld. De vraag is of je de rozenperkjes dan wel wilt handhaven. Moet het Vondelpark veel meer een stukje bos en natuur worden? Dit zijn allemaal opties.

Groenbeleid
Wat betreft het groenbeleid zullen we ook andere keuzes gaan overwegen. Neem als voorbeeld de hoek Veerweg/Burgemeester Keijzerweg en dan aan de kant van De Lage Waard. Hier wordt een aantal maanden niet gemaaid, totdat het groen erg hoog staat. Het groen staat dan pal tegen het voetpad aan en veroorzaakt vaak overlast en oogt niet fraai. Eens in de paar maanden wordt al het groen in 1 keer gemaaid. Maar is dit wel handig? Voorstel is om de randen wel regelmatig te maaien, tot ongeveer een meter van het voetpad af en de rest ecologisch verantwoord beheerd. Ik zou dit voor veel meer plekken in Papendrecht willen voorstellen. Maar sowieso moet er per plek bekeken worden wat het handigste is, want niet overal is dezelfde oplossing het beste.

Hoogspanningskabels onder de grond
Binnenkort komt er een voorstel naar de gemeenteraad om kabels van hoogspanningsmasten in Papendrecht onder de grond te leggen. Het gaat met name om de hoogspanningsmasten die langs de A15 lopen. Dit kost waarschijnlijk een flinke som geld, maar hierdoor kun je een leefbaardere omgeving creëren. Ook dit is een dossier wat het vorige college had laten liggen. Momenteel wordt uitgerekend wat het mogelijk gaat kosten. Het grootste deel zal worden betaald door Tennet en het Rijk. Uiteindelijk zal de raad de knoop moeten doorhakken”.

Met Arno Janssen hebben we ook nog gesproken over de ontwikkeling van het gebied Van der Vorm/Van Wijngaarden/Korteland en de nieuwe gemeentewerf.
Hier komen we volgende week op terug in twee aparte berichten, waarin we dit meer gaan uitdiepen, voorzien van foto's.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.