Piet Kaptein enthousiast over luchtfoto's Drechtsteden

20 november 2015
Piet Kaptein enthousiast over luchtfoto's Drechtsteden

PAPENDRECHT - Onlangs is een fraai fotoboek uitgegeven met luchtfoto's uit Papendrecht en de overige Drechtsteden.
Cultuurliefhebber Piet Kaptein is enthousiast en vertelt het volgende:

"Sinds 1966 vertoef ik met echtgenote en kids in Papendrecht en ik haast mij te zeggen dat ook deze stek mijn hart gestolen heeft. Hoe heerlijk is het immers de Alblasserwaard te verkennen, de molens van Kinderdijk te aanschouwen, in het Papendrechtse Bos herten te zien, aan de Graafstroom oude en moderne stulpen in het vizier te krijgen, in de Dordtse Voorstraat antiekwinkels te verkennen, onder Grote Kerk omhoog te kijken en bij Groothoofd naar beneden te blikken.

Uren zou ik van u vergen wanneer ik nog meer locaties uit mijn drie verschillende woonomgevingen ga noemen. Ik wil u echter niet vermoeien met mijn individuele kennis van eigen heem. Veel eerder wijs ik u  op het oogstrelende en hartverwarmende plaatwerk ‘Drechtsteden vanuit de lucht’, dat voor ons ingezeten niet alleen een feest van herkenning is maar ook een festijn van ontdekking vormt. En dat vanwege de 136 platen die voorbije zomer van de Drechtsteden op de wijze van vogelvlucht geschoten zijn.

De zes woonsteden aan Merwede, Kil, Noord, Oude Maas die met elkaar in de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden samenwerken, komen van boven gezien majestueus in een kleurrijk beeld. Te weten: Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht. Dat doen de zes geliefden gemeenten via de hoofdstukken ‘Water en bedrijvigheid’, ‘Verbindingen en verkeer’, ‘Wonen’ en ‘Groen en recreatie’, waarna ze ieder voor zich nogmaals de gelegenheid krijgen zich in het zonnetje te laten zetten.

Mijn eigen domicilie Papendrecht komt in het album, dat sowieso voor de Drechtstedelingen een must is, tegen de vijftien maal in zicht. Ik noem de titels van de platen; Bunkerstation, Slobbengors, brug over de Merwede, aan de A15, Het Eiland, Molenpolder, Oostpolder, Vijverpark, Tiendzone, Atletiekbaan + PKC, Kerkbuurt, Kooij en Middenpolder, De Meent en Markt, Sportcentrum. Bij het schouwen naar die locaties die dus binnen mijn handbereik liggen krijg ik warme gevoelens.

Vooral die van Slobbengors en van Het Eiland. Elke morgen loop ik mijn drie ronden op het groene gebied dat eind negentiende eeuw met zand uit de rivieren Merwede en Noord werd opgespoten. Onze drie zoons kwamen daar jaar en dag binnen de lijnen van voetbalvereniging Papendrecht en nu kijk ik met gevoelens van nostalgie naar de velden met op de achtergrond de fabriekshallen van Fokker. Opeens besef ik bijkans aan den lijve hoe verheffend en verheven het is dat het beeld mij vanuit de lucht aangereikt wordt.

Een soortgelijk gevoelen kroop in mij naar boven toen ik de plaat Het Eiland aanschouwde met daarop een zicht op de jachthaven, de etagewoningen aan de Pontonniersweg waar onze zoon Time een decennium woonde, op het Oude Veer, op de Eilandstraat en natuurlijk onze Veerdam die een half jaar geleden nog geheel onder het gebladerte van de kastanjes lag. Nu zijn er vanwege een ziekte bomen gerooid en gesnoeid. Met behulp van een vergrootglas zie ik onze achtertuin met in een cirkelhaag van buxus de fontein.

Op de harde cover van ‘Drechtsteden vanuit de lucht blikken wij op de voorzijde naar het hart van de regio, Dordrecht, met daarachter de outfit en de outillage van Zwijndrecht, Papendrecht en Alblasserdam. De achterzijde reikt ons een view aan van Buiten Walevest en Nieuwe Haven Dordrecht. Beide beelden etaleren nog eens ultiem de presentie van het water dat zo prominent in onze regio aanwezig. Wij mogen ons gelukkig prijzen in de fenomenen van brug en waterbus die de zes steden verbinden".

Aldus Piet Kaptein

Over het boek
Het boek bevat 176 grote bladzijden en kwam in nauwe samenwerking met bureau Drechtsteden en haar gemeenten tot stand. Het is samengesteld onder eindredactie van Mark Benjamin, Rita Heiden, Nieky Klaus en Frits Langschmidt en uitgegeven door Peter Lodewijks van Rovorm Uitgevers.

Het luchtfotoboek is verkrijgbaar in de plaatselijke boekhandel en via diverse webshops.
Winkelprijs € 29,90

Elke foto bevat een korte historische beschrijving.

  • Formaat: 30,5 x 21,5 cm
  • 176 pagina’s
  • Gewicht 1.1 kg
  • Ca. 140 luchtfoto’s
  • Geheel uitgevoerd in fullcolour
  • Garen gebonden met leeslint
  • Luxe uitvoering
  • ISBN 9789078067580
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.