Estafettestaking metaal legt Fokker Papendrecht al week vrijwel plat

03 december 2018 door Hennie van der Zouw
Estafettestaking metaal legt Fokker Papendrecht al week vrijwel plat

PAPENDRECHT - Al een week lang staken de metaalwerkers bij Fokker Papendrecht. Ze doen dat door steeds op een andere afdeling te staken, waardoor het proces binnen de fabriek al een week zo goed als stil ligt.

Wie: Medewerkers van metalektrobedrijf Fokker, vestiging Papendrecht
Wat: Estafettestaking met steeds andere afdeling van Fokker Papendrecht
Waar: Verzamelen werknemers bij Restaurant Willaerts, Veerplein 1, Papendrecht, Inschrijven vanaf 08.00 uur
Wanneer: Staking is gestart op 26 november, en loopt nog door tot nog nader te bepalen datum. Programma met sprekers maandag 3 december om 8.00 uur. Sprekers o.a.: Petra Bolster, onderhandelaar metalektro FNV Metaal.

Afdeling voor afdeling hebben leden van FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie het werk neergelegd en de acties zullen doorgaan totdat er een fatsoenlijke cao voor de metalektro is. De eerste afdeling begon de estafettestaking al op maandag 26 november. Ook op maandag 3 december liggen er opnieuw een aantal afdelingen uit.

De stakende afdelingen leggen na elkaar het werk neer: Samenbouw Militair, Engineering,  Spuiterij, Samenbouw Business Jets, Material Handling, Samenbouw A350, Mallenbouw, Technische Dienst, Sheetmetal, Badenlijn, Hal 97, enzovoorts. De estafettestaking bij Fokker maakt deel uit van een lange reeks van stakingen, waar duizenden metaalwerkers door heel Nederland beurtelings aan meedoen. De bonden eisen een toekomstbestendige en eerlijke cao Metalektro, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van duizend euro en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren.

Jan Meeder, bestuurder FNV Metaal: ‘Tot op heden is er nog helemaal geen beweging bij de metaalwerkgevers te bespeuren. Ongelooflijk dat het zo lang moet duren in deze betere economische tijd. De werknemers zijn het zat en gaan door met staken voor een fatsoenlijke cao, daar hebben ze gewoon recht op.’

Onderdeel van de eisen van de bonden naast een beter loon is ook een generatiepact zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Een beter loon voor jongeren door jeugdschalen te schrappen maakt  onderdeel uit van het eisenpakket. Daarnaast stellen de bonden nog veel andere maatregelen voor over duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en moeten de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal, zoals diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens en Scania.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.