Karel Thieme: 'Nicotinevrije thee... Smoking tea is good for quitting'

13 juni 2018
Karel Thieme: 'Nicotinevrije thee... Smoking tea is good for quitting'

PAPENDRECHT - In 1990 pionierde de bekende Papendrechtse theeproever/Zuiver Water-ambassadeur Karel Thieme in China, daar ging hij op zoek naar de eerste Chinese biologische thee. Als thee-importeur stond hij vervolgens aan de wieg van de eerste, piepkleine, gecertificeerde biologische theetuin (die alleen bereikbaar was na een voet-/klimtocht van vijf en een half uur) in de  provincie Zhejiang.

Na dit prille begin is de productie van biologische thee de afgelopen 28 jaar enorm toegenomen en is de producent uitgegroeid tot de grootste biologische theeonderneming van China, met een breed  assortiment biologische theesoorten én innovatieve, op biologische thee gebaseerde, producten.

Karel ging onlangs op uitnodiging naar China, om als eregast aanwezig te zijn bij de opening van een nieuwe biologische thee-fabriek. Hem was gevraagd een speech te verzorgen over:

'De geboorte van biologische thee in China'.

Bij aankomst in China bleek dat de opening enkele weken was uitgesteld. Echter... zijn gastheer President/Managing Director Mao Limin (in 1990 zijn 'maatje', met wie hij de berg opklauterde op weg naar de biologische theetuin) had een PLAN B. Of Karel zijn speech wilde aanpassen en wilde geven op de International Tea Exhibition in Hangzhou, waar het bedrijf één van de exposanten was. De beurs bleek voor Karel een waar 'theeparadijs'; met méér dan 2000 standhouders, uit heel China,die hier hun producten presenteerden... alleen maar thee(!!!).

Karel: "Ik wist niet wat me overkwam, maar realiseerde me hoe klein Nederland feitelijk is; 17 miljoen Nederlanders ten opzichte van 1,7 miljard Chinezen."

Als westerling was Karel hij op deze beurs een bezienswaardigheid én zagen de standhouders in hem een mogelijk internationale klant. Hij was dan ook meer dan welkom in iedere stand.

Dan begon voor de theeproever en Zuiver Water-ambassadeur 'Het grote ontdekken...'.
Wat had men voor bijzondere thee én... met wat voor water zou men de thee bereiden. Karel: "Zuiver water is van cruciaal belang!"

En dan... ziet hij een stand waar... pakjes sigaretten zijn uitgestald.
Zijn verbazing is groot. Sigaretten op een theebeurs!? Karel ging in gesprek met de jongedame die één en ander enthousiast presenteerde. Maar helaas,,, ze sprak geen Engels. Wanneer hij de pakjes  estudeert ontdekt hij twee Engelse zinnen:

NICOTINE-FREE TEA CIGARETTES

én

SMOKING TEA IS GOOD FOR QUITTING

Sigaretten die gemaakt zijn van theeblaadjes?!

Vervolgens blijkt dat er zelfs vijf verschillende soorten theesigaretten zijn: Witte Thee, Groene Thee, Zwarte Thee, Oolong Thee en Pu Erh thee. Karel is zelf geen roker, maar dit lijkt hem een perfect cadeautje om aan mensen te geven die willen Quitten=Stoppen met roken. De vijf pakjes 'theesigaretten' gingen dus mee naar Nederland.

Nauwelijks terug van de indrukwekkende reis zag Karel het nieuwsbericht over het sigaretten-onderzoek van het RIVM, waaruit blijkt dat reguliere sigaretten veel meer teer, nicotine en koolmonoxide bevatten dan wat de industrie aangeeft. Karel: " Ik heb contact opgenomen met het RIVM en ben benieuwd of ze de theesigaretten ook willen testen. Ik voeg hier wel graag aan toe dat ik hoop dat 'Smoking tea is good for quitting' ertoe leidt dat mensen inderdaad het roken helemaal opgeven. Dat is overigens heel positief voor de smaakpapillen. Dan kan men in plaats van rook genieten van Geurige Thee & Zuiver Water."

Karel besluit: : Wat een fantastisch product is thee toch... bijna 5000 jaar oud en toch steeds opnieuw verrassend."

Foto: Karel Thieme met Chinese thee, Zuiver Water én theesigaretten

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.