Gemeente, ondernemers en eigenaren investeren in een bruisend centrum

30 november 2018 door Hennie van der Zouw
Gemeente, ondernemers en eigenaren investeren in een bruisend centrum

PAPENDRECHT - Met de oprichting van de coöperatie Centrum slaan de ondernemers, eigenaren en de gemeente de handen ineen om het centrum van Papendrecht aantrekkelijker en bruisender te maken. Elders in het land wordt wel vaker samengewerkt in een centrumgebied. In Papendrecht hebben we gekozen voor een zwaardere samenwerking; deelname aan een coöperatie. En dat is uniek.

"We zijn er allemaal van overtuigd dat we elkaar nodig hebben om het centrum verdergaand te verbeteren. We kiezen bewust voor een intensieve en verplichtende samenwerking. De schouders eronder en actie" dat is vooral te horen uit het bestuur van de nieuwe coöperatie.  "Met een deel van de opbrengsten uit de BIZ (BedrijvenInvesteringsZone) en een gemeentelijke bijdrage zijn we in staat om het verschil te maken. En dat zijn we ook verplicht aan onze achterban: de inwoners en ondernemers van Papendrecht" , aldus de voorzitter van het coöperatiebestuur, de heer Fred Lingen. Zoals bekend is in 2018 uit de BIZ gelden al het (eerste twee uur) gratis parkeren onder het centrum gerealiseerd.

De Vereniging Vastgoedeigenaren Papendrecht Centrum, De Vereniging Winkelcentrum De Meent en de gemeente zijn de oprichters van de Coöperatie Centrum. De coöperatie is opgericht om het centrum beter te laten functioneren en aantrekkelijker te maken voor ondernemers en inwoners van Papendrecht. De coöperatie beschikt gedurende 4 jaar over een deel van de opbrengsten van de BIZ en over een gemeentelijke bijdrage. De komende periode gaat de coöperatie in gesprek met ondernemers en eigenaren om vooral de koers te bepalen en verbetervoorstellen te ontwikkelen. Het bureau "Ik Onderneem" uit Arnhem zal ook in het nieuwe jaar de ondernemers en eigenaren hierbij helpen.

De coöperatie is ontstaan nadat de gemeenteraad  begin 2018 groen licht had gegeven voor het starten van een Bedrijveninvesteringszone voor het centrumgebied. Aan het einde van deze maand valt de eerste BIZ-aanslag op de mat van gebruikers en eigenaren van panden in het centrumgebied. Woningen vallen buiten deze aanslag. In februari 2019 wordt de BIZ-aanslag ook geheven. Die aanslag vindt dan gecombineerd plaats met onder andere de reguliere WOZ-aanslag.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.