Jacco van den Boogaart publiceert boek over indrukwekkend oorlogsverhaal: 'Gestolen Jeugd'

29 oktober 2018 door Hennie van der Zouw
Jacco van den Boogaart publiceert boek over indrukwekkend oorlogsverhaal: 'Gestolen Jeugd'

PAPENDRECHT - De Papendrechtse uitgever Jacco van den Boogaart heeft op zaterdag 27 oktober een uniek boek gepresenteerd over de oorlogsliefde tussen de Vlaamse jongeman François en het Duitse meisje Maria. Het boek ‘Gestolen jeugd’ is geschreven door de Antwerpse Marielou Uyttenhove, de dochter van de beide hoofdpersonen. Zij overhandigde afgelopen zaterdag het eerste exemplaar van het boek aan haar 91-jarige moeder, die zeer geëmotioneerd was.

Jacco kwam min of meer toevallig met dit verhaal in aanraking. “Ik werd in april benaderd door auteur Marielou met de vraag of ik de eindredactie van haar boek wilde doen. Toen ik het verhaal las, greep het me direct bij de keel. Het laat indringend zien hoe twee ‘gewone’ jongeren samen met hun families probeerden te overleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Marielou vertelde me dat ze het boek in haar familiekring wilde verspreiden, waarna ik heb aangeboden om het uit te geven. Ik vind namelijk dat íedereen dit boek moet kunnen lezen, omdat er heel veel uit te leren valt.”

In ‘Gestolen jeugd’ is te lezen hoe François op 17-jarige leeftijd in Duitsland te werk wordt gesteld, ver weg van zijn familie. In Stuttgart-Zuffenhausen ontmoet hij Maria, die een dramatische jeugd beleeft. Zij groeit op in nazi-Duitsland, in een gezin dat niets van Hitler en zijn partij moet hebben. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt haar tweelingzus op 17-jarige leeftijd vermoord door de nazi’s, omdat ze psychiatrisch patiënt is. Te midden van al deze ellende ontmoeten François en Maria elkaar en worden ze verliefd. Uit hun liefde wordt in november 1945 hun dochter Maria Luise (Marielou) geboren, maar de geliefden zijn dan al lang van elkaar gescheiden. Pas in 1947 vinden zij elkaar terug en proberen zij in België een nieuw begin te maken. Maar dan begint de ellende opnieuw, want de Duitse Maria wordt in haar nieuwe thuisland zéér vijandig behandeld, met name door haar schoonfamilie. Dochter Marielou wordt op school zelfs gepest en geslagen door onderwijzers, enkel omdat haar moeder een Duitse is.

Volgens Jacco is dit boek verplichte kost voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog. “Ik heb zelf veel over de oorlog gelezen, maar dit boek staat vol verhalen en facetten die ik ook nog niet kende. Het is een echte kroniek geworden. En hoewel het boek over een Belg en een Duitse gaat, heeft het ook ons Nederlanders heel veel te vertellen. Daarnaast gaat dit boek over vreemdelingenhaat en dat is in 2018 helaas een zeer actueel thema.”

Het boek ‘Gestolen jeugd’ (ISBN: 978-90-819352-1-0) van Marielou Uyttenhove is in Papendrecht onder meer verkrijgbaar bij Bruna en De Gruijter. Het boek heeft 342 pagina’s, is geïllustreerd met oude foto’s en kost € 18,95. Voor meer informatie: www.isjb.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.