College akkoord met voorlopig ontwerp groot onderhoud gemeentehuis

18 januari 2016
College akkoord met voorlopig ontwerp groot onderhoud gemeentehuis

PAPENDRECHT - Burgemeester en wethouders van de gemeente Papendrecht hebben het voorlopig ontwerp (VO) voor het geplande groot onderhoud aan het gemeentehuis vastgesteld. Dat betekent dat het college met name de functionele en ruimtelijke kwaliteit van het ontwerp positief hebben beoordeeld. Het huidige VO is een belangrijke mijlpaal in het proces naar het definitief ontwerp.

Het VO past binnen het door de raad beschikbaar gestelde budget.  De eerste uitwerking is op alle onderdelen kritisch tegen het licht gehouden, waardoor de kosten met 5 ton omlaag zijn gebracht. De besparingen zijn mogelijk door gebruik van andere typen installaties, efficiënter leidingwerk, andere binnenwanden en plafondafwerking.

Ingrijpen onvermijdelijk
Het huidige gemeentehuis is in 1991 lowbudget gebouwd. De laatste jaren zijn zowel bovengronds als ondergronds alleen de hoognodige onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Het college acht nu ingrijpen dan ook onvermijdelijk, noodzakelijk én dringend. Het pand voldoet al lang niet meer aan de eisen die aan een gemeentehuis worden gesteld op het gebied van onder meer (brand)veiligheid, duurzaamheid, gezondheid en arbeidsomstandigheden. Bovendien wordt in deze tijd van een gemeente gevraagd op een andere – namelijk open en toegankelijke – manier te werken. Het huidige gemeentehuis is daarvoor niet geschikt en nodigt daartoe niet uit. Ook dit aspect kan nu meteen worden meegenomen zodat het gemeentehuis veel meer dan nu een ontmoetingsplek met de samenleving kan worden.

Lagere onderhoudskosten
De inpandige aanpassingen aan het gebouw hebben ook als consequentie dat de onderhouds- en energiekosten aanmerkelijk omlaag kunnen. Zo gaat het energielabel straks van D naar A. Hierdoor verdient de investering zich de komende jaren gedeeltelijk terug.

Tijdelijke huisvesting
De planning is dat medewerkers en bestuur in april verhuizen naar een tijdelijk onderkomen aan de Ketelweg 42 in Papendrecht. Inwoners worden hierover in een later stadium nog uitgebreid geïnformeerd. De sloop, verbouwing en herinrichting nemen naar verwachting circa negen maanden in beslag zodat de terugverhuizing naar het vernieuwde gemeentehuis in december 2016 kan plaatsvinden.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.