Verbouwing gemeentehuis noodzakelijk

16 juli 2015
Verbouwing gemeentehuis noodzakelijk

PAPENDRECHT - Het gemeentehuis van Papendrecht is na 23 jaar toe aan een ingrijpende verbouwing. Dat brengt hoge kosten (ruim 5 miljoen euro) met zich mee, maar uiteraard kijkt de gemeente naar mogelijkheden om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Welke maatregelen zijn absoluut noodzakelijk?
Allereerst de veiligheid. Volgens Michel Heemskerk, werkzaam bij brandweer Zuid-Holland Zuid is het ronduit slecht gesteld met de brandveiligheid. ‘Het gebouw voldoet niet meer aan de brandveiligheidseisen van deze tijd. Veiligheidsglas voldoet niet meer, de brandmeldinstallatie is afgeschreven en kan niet meer gecertificeerd worden. Brandwerende scheidingswanden zijn niet meer effectief.

Er zitten lekken in diverse compartimenten, waardoor een brand niet meer beperkt zal blijven tot één ruimte, maar gemakkelijk kan uitbreiden. De kans is daardoor groot dat bij een brand het hele gebouw zal afbranden. Vluchtwegaanduidingen
en blusmiddelen moeten hoognodig vervangen worden.’

Ook de liften zijn volledig afgeschreven. Onderdelen zijn niet meer leverbaar waardoor het onderhoud onnodig duur is. Dat geldt ook voor de riolering, die laatst nog gesprongen is waardoor de kelderverdieping blank stond en volledig moest worden leeggeruimd en schoongemaakt.

Energieverlies
Verder verbruikt het huidige gebouw onnodig veel energie. Volgens Ronald van der Gracht , adviseur gebouw installaties bij M3E B.V., leveren investeringen in duurzaamheidsmaatregelen op de langere termijn energie- en financiële besparingen op. ‘De gemeente maakt nu onnodig veel kosten voor onderhoud en reparaties. Er staan diverse energie slurpende installaties. Ook kan het binnenklimaat aanmerkelijk verbeterd worden. Hierdoor kan circa 25% energie bespaard worden en een lagere CO2-belasting bereikt worden. En uiteraard gaan dan ook de onderhoudskosten omlaag. Ook moet overal LED-verlichting komen met een aanwezigheidssensor.’

Enquête bewonerspanel
De gemeente peilde de wensen van inwoners met een enquête onder het bewonerspanel. Het bewonerspanel bestaat uit circa 550 inwoners van 18 jaar of ouder. Hieruit blijkt dat wat inwoners betreft een aantal zaken prioriteit heeft bij de aanpak van het gemeentehuis: de uitstraling, de toegankelijkheid en de privacy. Bovendien vindt 83% dat het gemeentehuis meer functies moet hebben. Daarbij wordt de mogelijkheid van een expositieruimte het meest genoemd.

Ook is men ontevreden over de rolstoeltoegankelijkheid en is de meerderheid van de respondenten het oneens met de stelling ‘het gemeentehuis is goed zoals het nu is’.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.