Donkere avonden naderen; voorkom een inbraak

22 oktober 2018
Donkere avonden naderen; voorkom een inbraak

PAPENDRECHT - Aan het einde van deze maand gaat de wintertijd in. Dit betekent dat de klok een uur achteruit gaat, het in de avond vroeger donker is en in de ochtend wat vroeger licht wordt. Donkere avonden verhogen de kans op inbraken. Al lag het inbraakcijfer in 2017 gelukkig laag in Papendrecht. Dat betekent niet dat er géén inbraken zijn gepleegd. Het is alsnog belangrijk deze kans zo veel mogelijk te verkleinen. Hoe wordt de woning veilig achtergelaten als het donker is? Wij geven een aantal tips om inbrekers buiten te houden.

Zorg voor goed hang- en sluitwerk
In Papendrecht wordt er relatief gezien weinig ingebroken. Uit het onderzoek naar inbraakcijfers van vorig jaar bleek dat de meeste inbrekers naar binnenkomen door een deur of raam open te breken met een koevoet of schroevendraaier. Zorg daarom voor deuren en ramen met een driepuntsluiting. Goedgekeurd hang- en sluitwerk is te herkennen aan het SKG-keurmerk. Zorg ook voor een anti-inbraakstrip bij de voor- en achterdeur. Doe daarnaast de deur altijd op slot bij vertrek. Laat de sleutel niet in het slot zitten. Ook niet aan de binnenkant van de deur als er een raam in de deur zit; het is dan voor de inbreker slechts een kwestie van intikken en het slot omdraaien.

Politiekeurmerk Veilig Wonen
Weten hoe goed de woning is beveiligd tegen inbraak? Vraag dan een inspectie aan voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Bewoners van een woning met dit politiekeurmerk hebben tot 95% minder kans op een inbraak. Bijkomend voordeel is dat wie in bezit is van dit keurmerk, soms ook korting krijgt op de inboedelverzekering. Het aanvragen van een Politiekeurmerk Veilig Wonen kan via een erkend PKVW-bedrijf in de buurt.

Maak gebruik van tijdschakelaars en goede verlichting
Een inbreker staat niet graag in het zicht. Zorg er dus voor dat alle punten van de woning verlicht zijn. Zorg in ieder geval voor een buitenlamp bij zowel de voor- als achterdeur en verlichting bij de oprit en de tuinpaden. Ideaal zijn lampen die vanzelf aangaan als het donker is. Of gekoppeld zijn aan een bewegingssensor. Wanneer iemand in het gezichtsveld van de sensor loopt, springt het licht automatisch aan. Schrikken voor de inbreker, die hopelijk maakt dat hij wegkomt.

Zorg dat de woning er bewoond uitziet
Langere tijd van huis? Zorg er dan in ieder geval voor dat de woning er bewoond uit blijft zien. Vraag de buren om de post op te ruimen en de planten water te geven. Ze kunnen bijvoorbeeld ook de gordijnen 's avonds dicht doen en deze 's ochtends weer openen. Met een tijdschakelaar gaat verlichting in de woning op bepaalde tijdstippen aan en uit. Plaats bij voorkeur ook geen berichten op Twitter of Facebook de vakantie tijdens de afwezigheid zelf. Inbrekers hebben ook social media. Ze zullen de bericht niet liken, maar wel leuk vinden. Het is voor hen een uitgelezen kans om de woning te bezoeken.

Berg alle waardevolle spullen op
Waardevolle spullen in huis? Dan is het raadzaam om deze in een kluis op te bergen. Leg ook geen waardevolle spullen in het zicht voor voorbijgangers, zoals autosleutels, laptops of tablets. Doe ook absoluut geen adreslabel aan sleutels. Mocht deze in handen van een inbreker terechtkomen, dan krijgt de inbreker vrij spel.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.