Gemeenteraad blikt vooruit met laatste begrotingsvergadering van huidige coalitie

10 november 2017
Gemeenteraad blikt vooruit met laatste begrotingsvergadering van huidige coalitie

PAPENDRECHT - De gemeenteraad van Papendrecht heeft gisterenavond 9 november de begroting 2018 besproken. Een bijzondere vergadering, gezien de komende verkiezingen. Dit was dan ook de laatste begrotingsvergadering van de huidige coalitie.

Alle partijen mochten hun algemene beschouwingen geven. Hier en daar was al duidelijk merkbaar dat de verkiezingen eraan komen. Het PAB trapte dan ook af met een kritisch verhaal richting de coalitie. Het wees vooral op de zaken die niet gerealiseerd zijn. De overige partijen waren een stuk positiever. Er ligt een nette sluitende begroting en het huishoudboekje van de gemeente is op orde. Er is veel gerealiseerd in Papendrecht, zoals het marktplein, de verzelfstandiging van het sportcentrum en en theater de Willem en de ontwikkeling van het bedrijvenpark Oost. Ook de verbetering van de duurzaamheid en het bijenconvenant werden genoemd. Kees de Ruijter van de ChristenUnie relativeerde nog wel: ”En ja, niet iedereen hebben we tevreden kunnen stellen, maar dat is ook onmogelijk met 32.000 inwoners”.

Moties:
Er werden een aantal moties en amendementen ingediend. De motie om een extra investering te doen in het verbeteren van het groen in Papendrecht, ingebracht door het PAB, werd ondersteund door ChristenUnie en GroenLinks. Andere partijen gaven aan dat er eerst beleid moest worden gewijzigd, voordat er eventueel extra kosten konden worden gemaakt, waardoor de motie niet werd aangenomen.

Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht bracht een motie in, waarin hij opriep om de inwoners van Papendrecht te voorzien van gratis C-8 testen en riep eveneens de gemeente op om een krachtig standpunt richting Chemours in te nemen. Met alleen steun van de ChristenUnie, reddde deze motie het ook niet.

De motie van D66 om een goed onderzoek in te stellen naar de overschrijding van het budget bij de verbouwing van het gemeentehuis, werd wel aangenomen met 20 stemmen voor en 3 tegen. Egbert Lichtenberg van het CDA legde uit waarom zijn fractie tegen stemt: “we zijn bang dat een onderzoek zal leiden tot nog meer kosten”.

Verschillende moties tot verbetering van het buitengroen en het duurzamer onderhouden daarvan van GroenLinks werden overgenomen door het college en unaniem aangenomen.
 
Na afloop waren alle partijen tevreden over de vergadering, die in goede sfeer was verlopen. De eerstvolgende algemene beschouwingen zullen na de verkiezingen zijn, in maart, en dan gaan over het nieuwe beleid en coalitieprogramma.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.