Uitgaven Jeugdzorg Papendrecht naar absoluut record

19 oktober 2018 door Hennie van der Zouw
Uitgaven Jeugdzorg Papendrecht naar absoluut record

PAPENDRECHT - Voor de tweede keer dit jaar wordt in Zuid-Holland Zuid bijna 5 miljoen euro extra uitgegeven aan jeugdzorg. In totaal wordt in dit deel van Nederland in 2018 ruim 112 miljoen euro uitgegeven aan jeugdzorg.

Papendrecht scoort slecht in de regio en de regio scoort slecht in Nederland. Dit jaar geeft Papendrecht 1 miljoen euro boven budget uit (tot in totaal ruim 7 miljoen euro). 870 Papendrechtse kinderen krijgen een vorm van jeugdzorg. Niet alleen het aantal kinderen in jeugdhulp neemt toe, ook de zwaarte van de hulp neemt toe.

De D66-fractie in de Papendrechtse gemeenteraad vindt dat het zo niet langer kan. “Iedereen kijkt naar elkaar in deze samenwerking en niemand komt met antwoorden of oplossingen. Zeggen: we weten ook niet hoe dat komt, moet stoppen,” zegt Trijntje van Es, fractievoorzitter van D66 in Papendrecht. 

Volgens de D66-fractie zit er maar één ding op om goede jeugdzorg op lange termijn te waarborgen, en dat is: oorzaken achterhalen en zorgen dat er binnen budget wordt werkt. In een motie riep D66 in de gemeenteraadsvergadering van 18 oktober het college van Papendrecht en de Serviceorganisatie Jeugd ZHZ op om dat te gaan doen.  

Zowel de Serviceorganisatie Jeugd ZHZ als het college van Papendrecht geven toe dat zij niet precies weten waar de enorme uitgaven aan jeugdzorg door veroorzaakt worden. In het persbericht dat de Serviceorganisatie Jeugd eerder uitstuurde, staat: Kinderen krijgen zorg die nodig is.

D66-fractievoorzitter Trijntje van Es zegt hierover: “De oorzaken zijn niet bekend, dus de conclusie trekken dat alle hulp noodzakelijk is, is voorbarig. Er kunnen allerlei oorzaken van budgetoverschrijding zijn: Is onze jeugd er slechter aan toe dan kinderen elders in Nederland? (Daar zijn geen aanwijzingen voor). Worden in Papendrecht meer kinderen doorverwezen naar hulp, dan in dezelfde situaties in andere gemeenten? Gaan kinderen die eenmaal jeugdzorg krijgen er niet snel genoeg weer uit? Is er een andere oorzaak? Dat moet aan het licht komen, zodat de maatregelen genomen kunnen worden om goede jeugdzorg in de toekomst te kunnen garanderen.

In de raadsvergadering van 18 oktober werd tenslotte gestemd over deze motie. Uiteindelijk werd deze weggestemd met 8 voorstemmen (D66, GroenLinks, VVD, Onafhankelijk Papendrecht, PvdA) en 14 tegenstemmen (PAB, CDA, SGP, ChristenUnie).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.