Zon op andermans dak in Papendrecht

16 oktober 2018
Zon op andermans dak in Papendrecht

PAPENDRECHT - Het project Zon op andermans dak in Papendrecht sluit aan bij de Coöperatie Drechtse Energie. Dat is besloten in de ALV van afgelopen donderdag 11 oktober.

Daarmee wordt dit het derde zonnepanelenproject van deze burgercoöperatie waarmee ze duurzame energie in de Drechtsteden gaat opwekken. Met de 710 panelen die op het dak van Sportcentrum Papendrecht aan de Burgemeester Keijzerweg worden geplaatst, heeft zij straks al 1600 panelen in exploitatie en het doel is dat snel meerdere projecten in alle Drechtsteden zullen volgen.
Eerder dit jaar werden al de daken van het stadsdepot op de Dordtse Kil 3 en het gebouw van Sport+ in Dordrecht bedekt met in totaal 890 zonnepanelen.

In Papendrecht is het dak van het Sportcentrum het eerste project, waardoor nu ook inwoners van Papendrecht kunnen investeren in zonnepanelen die ze niet op hun eigen dak kunnen of willen hebben. 'Dat het project onderdeel wordt van de Coöperatie Drechtse Energie is gunstig, want nu hoeft er geen nieuwe coöperatie te worden opgericht, kan de al aanwezige kennis en ervaring worden gebruikt en worden ook de kosten wat lager', zegt projectleider Arnoud Offerhaus.

Inmiddels hebben ruim 80 belangstellenden zich ingeschreven, en vanaf volgende week kunnen deelnemers zich definitief aanmelden. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de panelen begin 2019 op het dak worden geplaatst en duurzame stroom gaan leveren die gelijk staat aan het verbruik van 55 huishoudens.

De gemeente Papendrecht stelt het dak gratis ter beschikking. 'Voor dit dak lijkt er nu voldoende belangstelling voor alle panelen,’’ zegt Arnoud Offerhaus van Drechtse Stromen. ,,Maar we gaan zeker ook in Papendrecht nieuwe projecten starten, zodra we een geschikt dak vinden. Aanmelden blijft dus mogelijk. Particulieren en bedrijven die wonen of gevestigd zijn binnen het zogenaamde postcoderoosgebied rondom dit dak, kunnen deelnemen. En dat is al mogelijk vanaf één paneel, voor een bedrag van circa 350 euro. Deelnemers worden lid van burgercoöperatie Drechtse Energie en krijgen naast korting op hun energiebelasting een deel van de opbrengsten van de energieverkoop.'

‘Zon op andermans dak’ is een initiatief van Stichting Drechtse Stromen, een non-profitorganisatie die zich inzet om verduurzaming van energie in de Drechtsteden te stimuleren. De stichting regelt alles, van werving tot plaatsen van de zonnepanelen. Drechtse Stromen heeft nu zes projecten in de regio gerealiseerd met in totaal ruim 1700 zonnepanelen en heeft nog eens 1900 zonnepanelen in ontwikkeling. Kijk voor meer informatie op www.drechtsestromen.net/zon/papendrecht/

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.