FNV: 'Fokker vleugellam op 15 oktober door metaalstaking om goede cao'

15 oktober 2018 door Hennie van der Zouw
FNV: 'Fokker vleugellam op 15 oktober door metaalstaking om goede cao'

PAPENDRECHT - De metaalwerkers van Fokker Papendrecht maken het bedrijf op 15 oktober vleugellam. Voor de vijfde keer staken de medewerkers in Papendrecht voor 24 uur, de productie ligt die dag nagenoeg stil.

De staking bij Fokker maakt deel uit van een lange reeks met stakingen, waar duizenden metaalwerkers door heel Nederland beurtelings aan mee doen. De bonden eisen een toekomstbestendige en eerlijke cao metalektro, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van duizend euro en goede voorstellen om hun werk en privé te kunnen combineren.
Jan Meeder, bestuurder FNV Metaal: ‘De werknemers laten niet met zich sollen. Zij staken om een beter loon, daar hebben ze in deze tijden gewoon recht op. Als de directie van Fokker echt een goede cao wil voor zijn medewerkers, dan zou Fokker voor hen op moeten komen door druk te zetten op de onderhandelingsdelegatie van de metaalwerkgevers.’

Onderdeel van de eisen van de bonden is ook een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Daarnaast stellen de bonden nog veel andere maatregelen voor over duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers moeten gelijk zijn.
De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens en Scania.

Wie: Medewerkers uit metalektrobedrijf Fokker, vestiging Papendrecht
Wat: Staking van 24 uur
Waar: Voor de poort bij Fokker Papendrecht, Industrieweg 4.
Wanneer: Staking start 15 oktober, stakers schrijven zich in tussen 07.00 uur tot 09.00 uur.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.