Ontdek de geschiedenis van de boekdrukkunst in Boekdruk Museum Dordrecht

10 oktober 2018
Ontdek de geschiedenis van de boekdrukkunst in Boekdruk Museum Dordrecht

REGIO - Op zoek naar een leuk en leerzaam uitje in de regio? In het Boekdruk Museum Dordrecht komen bezoekers meer te weten over de geschiedenis van de boekdrukkunst. Zie met eigen ogen hoe het drukproces in vroegere tijden in zijn werk ging; interessant voor jong en oud!

Wat is er te zien in het museum?

Drukwerk kan tegenwoordig in hoog tempo machinaal geproduceerd worden. Laat je bijvoorbeeld brochures drukken bij print24, dan heb je binnen een mum van tijd een hele stapel in huis. Vroeger was dat wel anders. Hoe het bedrukken van papier destijds gebeurde, leer je in het Boekdruk Museum Dordrecht. De verschillende machines en hulpmiddelen die hier te zien zijn, illustreren samen de ontwikkelingen in de grafische industrie van de vorige eeuw. Er wordt naar gestreefd om alle machines in het museum ook echt te laten werken, zodat het publiek nog meer inzicht krijgt in hoe het vroeger ging. Technieken die gedemonstreerd worden zijn onder andere: zetten (handletter), drukken (hoogdruk), rillen (vouwlijn), perforeren (afscheurlijntje), stansen (vanaf een stansvorm), foliedruk (goud, zilver, enz.) en pregen (verhoogd beeld). Het museum is echter altijd in ontwikkeling; de collectie wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe machines en gereedschappen.

Het verhaal achter Boekdruk Museum Dordrecht

Het Boekdruk Museum Dordrecht is een project dat verbonden is aan de Dordtse drukkerij RAD. Deze drukkerij bestaat inmiddels 37 jaar en werd lange tijd gerund door Ad en Els den Houter. In een interview vertelt het echtpaar hoe het allemaal begon: met een kleine drukpers die in een schuurtje achter het huis van Els stond. Hier werden het wijkblaadje en de liturgie van de kerk gedrukt. Al snel groeide echter het aantal opdrachten en in plaats van een enkele drukpers omvat drukkerij RAD nu een hele verzameling machines. Én een museum, want het echtpaar wil graag dat ook volgende generaties een inkijkje krijgen in traditionele drukprocessen.

Ad en Els zijn sinds kort met pensioen, maar drukkerij RAD blijft voorlopig in de familie. Zeven jaar geleden is hun zoon Johan – in 2015 uitgeroepen tot CJBD-er van het Jaar – eigenaar van het bedrijf geworden en ook kleinzoon Dennis is werkzaam in de zaak. En het museum blijft iets waar Ad en Els zich graag mee bezighouden. Ad: “Ik heb niet alleen veel plezier in het restaureren, maar ook in het geven van rondleidingen door het museum.”

Praktische informatie

Wilt u het Boekdruk Museum Dordrecht bezoeken? Het museum is geopend op de eerste en derde zaterdag van de maand, van 9.00 tot 15.00 uur. U dient zich vooraf aan te melden via het telefoonnummer 078 - 6213882. Voor volwassenen is de toegangsprijs € 4,00 en voor kinderen tot 12 jaar € 2,50.

Het museum is gevestigd in het pand van Drukkerij RAD, Reewegpad 22 in Dordrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.