Hoofdvestiging Ambulancedienst ZHZ verhuist naar Papendrecht

07 september 2018 door Hennie van der Zouw
Hoofdvestiging Ambulancedienst ZHZ verhuist naar Papendrecht

Foto 1: (Boven) De kleine uitrukpost Streefkerk gaat met zijn vorm van een hooischuur mooi op in het Alblasserwaardse landschap.

PAPENDRECHT - Drie belangrijke verhuizingen zijn aanstaande voor de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. Op vrijdag 14 september vindt de oplevering plaats van satellietpost Streefkerk. De maandag daarop worden vanuit deze post al ambulance-inzetten verzorgd. Patiënten in de westelijke en midden-Alblasserwaard zullen daardoor gemiddeld iets sneller spoedhulp gaan krijgen.

Vijf weken daarna wacht een nog grotere operatie: op 22 oktober wordt de nieuwe post Papendrecht operationeel. Nog een week later verhuist het bedrijfsbureau (de kantoren van de ondersteunende diensten en directie) vanuit Zwijndrecht naar de eerste verdieping van de nieuwbouw in Papendrecht. Daarmee wordt dit de hoofdvestiging van de dienst. De bouw van beide panden verkeert nu in de afrondende fase.


Foto 2: De garage in post Streefkerk biedt plaats aan één ambulance. Vanaf 17 september wordt vanuit deze plek uitgerukt.

Post Streefkerk aan de Middenpolderweg is een nieuwe, kleine uitrukpost voor één ambulance. Aan deze post wordt geen vaste wagen gekoppeld. De meldkamer zal er met ‘dynamische inzet’ voor zorgen dat in principe steeds een wisselend voertuig met bemanning hier paraat is. Rukt die ambulance uit, dan gaat een auto van een andere post – mits beschikbaar – naar Streefkerk op weg, om daar te wachten op de volgende inzet. Op deze manier hoopt de ambulancedienst de aanrijdtijden in de westelijke en midden-Alblasserwaard aanzienlijk te kunnen verbeteren. Dit uitgestrekte gebied moest tot dusverre voor elke afzonderlijke rit worden bediend vanuit Papendrecht of Meerkerk. Daardoor was hulp bij spoedgevallen regelmatig niet binnen een kwartier ter plaatse bij patiënten in de dorpen die behoren tot de gemeente Molenwaard.


Foto 3: De nieuwbouw in Papendrecht herbergt niet alleen de uitrukpost, maar ook alle ondersteunende kantoordiensten.

Post Papendrecht bedient de grotere gemeenten aan de zuidrand van de Alblasserwaard en herbergt overdag drie parate ambulances, ‘s nachts twee. Binnen Papendrecht verhuist de huidige, te klein geworden vestiging aan de Kattestaart naar de Vliedberg (Land van Matena). In de nieuwbouw is plaats voor zelfs vijf ambulances met elk een eigen roldeur, met het oog op eventuele toekomstige groei. Boven in het pand zijn ruime en lichte kantoren gevestigd voor de circa twintig medewerkers die samen de stafdiensten vormen, zoals P&O, ICT en Financiën.

Beide nieuwe gebouwen zijn duurzaam van ontwerp en aard. Ze worden deels zelfvoorzienend dankzij zonnepanelen, hebben zeer goed geïsoleerde muren en daken, worden verlicht met led-lampen die op beweging reageren, zijn niet op gas aangesloten en hebben milieuvriendelijke wasplaatsen voor de ambulances. Het gebouw in Streefkerk doet qua ontwerp denken aan een hooischuur en past daarmee mooi in het landschap.

Foto 4: In de garage van post Papendrecht bevinden zich vijf opstelplaatsen voor ambulances met elk een eigen roldeur.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.