Tropische dagen zorgen voor hittestress (en hoosbuien)

02 augustus 2018 door Hennie van der Zouw
Tropische dagen zorgen voor hittestress (en hoosbuien)

PAPENDRECHT - De kranten stonden er vorige week vol mee; de eerste hittegolf van dit jaar is een feit. En we gaan er steeds vaker mee te maken krijgen. Datzelfde geldt trouwens voor hoosbuien (kijk maar eens naar Twente en de Achterhoek vorige week). De warmte zorgt in versteende wijken voor hittestress. Door asfalt, beton en stenen kan de warmte niet weg. Dit kan wel 5 graden of meer schelen met een gebied waar veel groen is. Ook hemelwater kan maar moeilijk weg als er alleen maar stenen in een tuin liggen. Met als gevolg: natte voeten of zelfs water in huis.

Wat kunt u doen?
Inwoners kunnen hittestress verminderen en zelfs tegengaan door meer groen in hun tuin of op balkon te planten (wel even wachten tot de grond weer wat minder droog is). Simpel gezegd: tegels eruit, groen erin. U kunt subsidie krijgen als u uw tuin of huis (b.v. het dak) vergroent. Gebruik ook koele elementen in je tuin met een hoog refl ecterend vermogen, zoals witte of lichte materialen. Bomen of een pergula kunnen schaduw bieden.

Wat doet de overheid?
De gemeente vergroent waar mogelijk de openbare ruimte. Het waterschap werkt samen met gemeente, bedrijven en inwoners aan een klimaat-proof omgeving. Zo creëren we samen een groener en koeler Papendrecht en bieden we hittestress en wateroverlast het hoofd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.