Waarschuwing voor mogelijk botulisme

02 augustus 2018 door Hennie van der Zouw
Waarschuwing voor mogelijk botulisme

PAPENDRECHT - Bij de gemeente zijn meldingen binnengekomen van dode watervogels. Dit kan duiden op botulisme in sloten en vijvers als gevolg van de stijgende temperatuur van het oppervlaktewater.

Op dit moment betreft het de omgeving Muilwijckstraat, maar we sluiten niet uit dat ook op andere locaties botulisme kan ontstaan. Wij adviseren daarom in heel Papendrecht niet te recreëren in stilstaand water (b.v. zwemmen, varen) en dit water ook niet te gebruiken om de tuin te sproeien.

In gebieden waar botulisme geconstateerd wordt, plaatst de gemeente waarschuwingsborden.

Meld dode dieren
Ziet u dode dieren in het water? Meld  dit dan a.u.b. zo snel mogelijk 14 078 of via de app Mijn Gemeente. Naar aanleiding van uw melding kunnen wij snel handelen.

Wat is botulisme?
Botulisme is met name gevaarlijk voor vissen en watervogels. De bacterie verspreidt zich via kadavers van dieren die in het water of langs de waterkant blijven liggen en vormen zo een bron van besmetting voor andere dieren in het water. De meeste vormen van botulisme zijn niet schadelijk voor mensen, maar mensen kunnen wel klachten krijgen. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door bacteriën uit de rottende kadavers.

Voor de bestrijding van botulisme is essentieel dat kadavers zo snel mogelijk worden verwijderd. Daarvoor zorgen de waterbeheerders (b.v. gemeente en waterschap). Verder zijn er geen maatregelen die helpen tegen botulisme. De bacterie verdwijnt vanzelf als het minder warm wordt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.